La crispació per les mesures antisindicals creix als Estats Units

  • Grups de manifestants ocupen tres parlaments estatals mentre els diputats demòcrates els abandonen per a no votar les mesures proposades pels republicans

VilaWeb
Redacció
24.02.2011 - 13:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els diputats del Partit Demòcrata dels estats nordamericans d’Indiana i Wisconsin, al centre nord del país, han abandonat els seus estats per a impedir que els respectius parlament aprovin lleis contràries als sindicats i als treballadors del sector públic, proposades per les majories republicanes.

 

 

A Indiana els legisladors republicans volen aprovar un seguit de lleis que afeblirien els drets sindicals i fins i tot prohibirien els convenis col·lectius al sector públic. Entre les mesures que es volen aprovar hi ha regulacions que obligarien els treballadors públics a haver-se de financiar ells mateixos bona part dels costos sanitaris i pensions, ara a càrrec del govern. El governador, també republicà ha demanat que no es tirin endavant aquestes lleis i els diputats demòcrates han abandonat el congrés per a evitar el quòrum de dos terços que permetria als republicans aprovar les mesures proposades.

A Wisconsin el governador Scott Walker ha proposat una sèrie de mesures que també inclouen prohibir els convenis col·lectius dels treballadors del sector públic i exigeixen que cada any els afiliats hagin de votar si el sindicat continua funcionat o si es dissol. Els republicans són majoria al congrés estatal però els diputats demòcrates han marxat fora de l’estat també per a impedir que es puguin votar les lleis per falta de quòrum. Catorze senadors demòcrates de Wisconsin fa dies que s’allotgen en hotels de Chicago, a l’estat veí d’Illinois. Illinois és un dels pocs estats de la zona que encara té majoria demòcrata al seu parlament.

Tant a Indiana com a Wisconsin milers de manifestants envolten els edificis parlamentaris. Aquestes mobilitzacions se sumen a les que fa una setmana que tenen lloc a Ohio, per motius semblants. Els manifestants fins i tot han entrat dins els respectius hemicicles.

Hom creu que aviat hi haurà protestes semblants en altres estats com Oklahoma on els pròxims dies es presentaran mocions semblants.

Els republicans han promogut aquesta legislació com a part d’unes lleis que volen reduïr els dèficits dels seus estats. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any