L’exèrcit egipci és acusat de detencions, tortures i desaparicions de manifestants

  • Organitzacions de drets humans diuen que són centenars els manifestants detinguts des que començaren les protestes contra Mubàrak · L'oposició i els sindicats preparen un divendres de mobilitzacions a Egipte

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.02.2011 - 12:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Centenars de manifestants egipcis han estat detinguts i torturats en secret, segons que denuncien activistes de drets humans i diversos testimonis, citats avui pel diari The Guardian. Tot i que fins ara s’havia atribuït a l’exèrcit d’Egipte una certa neutralitat davant les mobilitzacions contra el president Hosni Mubàrak, les organitzacions locals de drets humans asseguren que hi ha hagut detencions secretes, desaparicions i tortures per part de les forces armades des que començaren les mobilitzacions.

El director de la Iniciativa Egípcia pels Drets Personals, Hossam Bahgat, que hi ha hagut centenars i potser milers de persones desaparegudes sota custòdia militar en diversos punts del país. Persones que repartien folletons polítics o assistien a manifestacions, segons que declara a The Guardian. I afegeix que des que aquestes persones van ser detingudes, les famílies continuen intentant localitzar-les.

El diari també publica declaracions de detinguts, posteriorment alliberats, que afirmen que els militars els van capturar i els sotmeteren a cops i altres abusos físics en una mena de ‘campanya organitzada d’intimidació’. Alguns d’aquests detinguts van ser retinguts dins el Museu d’Antiguitats Egípcies, situat en un dels extrems de la plaça Tahrir. Entre les víctimes d’aquestes detencions secretes hi ha activistes de drets humans, advocats i periodistes.

Human Rights Watch (HRW) ha documentat no pas menys de 119 detencions per part de l’exèrcit i adverteix que la xifra real pot ser molt més alta. Tal com diu Hassam Bahgat, no és possible saber quantes persones han estat detingudes perquè l’exèrcit nega que hagi detignut ningú.

Les protestes tornen a prendre força

Les protestes van tornar a prendre cos ahir a Egipte, per setzè dia consecutiu. Uns quants milers de manifestants, més que no pas aquests últims dies, van tornar a sortir al carrer. A la tarda van desbordar la plaça de Tahrir, centre neuràlgic de la revolta, i van fer cap a la seu del parlament, que és molt a prop, amb la intenció de blocar-ne l’entrada. L’exèrcit va impedir que els manifestants arribessin a la porta. En aquest mateix carrer també hi ha la seu del govern, igualment protegida per l’exèrcit. Els sindicats, que havien convocat una vaga, van capitanejar ahir les protestes.

Els manifestants volen eleccions presidencials lliures i justes, la dissolució del parlament, l’alliberament dels detinguts polítics, el processament judicial de Mubàrak, l’abolició de la llei d’emergència, una reforma general de la constitució i la limitació dels mandats presidencials.

L’oposició diu que no en té prou amb les reformes polítiques anunciades i entén que les converses amb el govern sobre les bases de la transició no han servit de gaire. Concretament, els Germans Musulmans, el grup opositor més ben organitzat, han declarat que abandonarien les converses, si no se satisfeien les peticions dels manifestants, inclosa la d’abolir el règim de Mubàrak.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any