El nou partit de l’esquerra abertzale deplora la violència, inclosa la d’ETA

  • La nova formació, que complirà la llei de partits espanyola, es registrarà dimecres a Madrid per a concórrer a les eleccions

VilaWeb
Redacció
07.02.2011 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’esquerra abertzale ha fet avui un nou pas per poder prendre part en les eleccions municipals del 22 de maig. Avui el dirigent Rufi Etxeberría i l’advocat Iñigo Iruin han explicat a Bilbao els estatuts del nou partit, en què hi ha una condemna explícita de la violència per a aconseguir finalitats polítiques, inclosa la d’ETA. El partit complirà la llei de partits espanyola, per a poder-se legalitzar, tot i que el govern espanyol ha manifestat que no té pas la intenció de permetre-ho. La nova formació es registrarà dimecres al ministeri de l’Interior.

Etxeberria ha declarat, sobre els estatuts del partit: ‘S’hi rebutja la violència, i concretament l’ús de la violència i de l’amenaça i de la seva utilització per a finalitats polítiques, i això incloua la violència d’ETA, si hi fos, en qualsevol de les manifestacions que tingui’.

Afiliats

El diari Gara va avançar ahir una part del contingut d’aquests estatuts. D’entrada, la primera novetat és que el partit tindrà afiliats, que pagaran la quota pertinent i que tindran un seguit de drets, com el de participar en les activitats del partit, de votar en els òrgans interns i de ser elegits per a exercir càrrecs de representació interna. També estableix la figura del simpatitzant, que pot fer aportacions a la formació.

El màxim òrgan de direcció serà el Congrés Nacional, que es reunirà cada quatre anys i serà integrat per tres-cents delegats; aprovarà la línia ideològica i la modificació dels estatuts, si escaigués. En el període entre congressos hi haurà l’Assemblea Nacional, com a màxim òrgan de direcció, que aplegarà representants locals i es reunirà com a mínim un cop a l’any. La gestió diària quedarà en mans de l’executiva, integrada per vint-i-cinc membres, que serà elegida pel Congrés Nacional. Al capdavant de l’executiva hi haurà un secretari general, que també elegirà el Congrés Nacional per a un període de quatre anys.

Els partits espanyols desconfien d’aquesta nova formació, i tant el PSOE com el PP ja han deixat clar aquest cap de setmana passat que no permetrien que es pogués presentar a les eleccions del 22 de maig. El ministre de Presidència, Ramón Jáuregui, va assegurar que els tribunals no permetrien que el nou partit sigui legal i que el govern espanyol perseguiria les agrupacions electorals en què hi hagi membres de Batasuna ‘tapats’.

En la línia expressada per Jáuregui, els mitjans espanyols donen per fet que l’executiu de Zapatero impugnarà la formació a la fiscalia, que després haurà de decidir si porta la impugnació al Tribunal Suprem o si la desestima i en permet la legalització.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any