Susana Vallejo, autora de ‘Porta Coeli’, guanya el Premi Edebé de literatura juvenil

  • El Premi Edebé de literatura infantil, atorgat a la primera obra de la canària Edna López

VilaWeb
Redacció
27.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un llibre d’aventures escrit amb l’estómac, amb els sentiments a flor de pell, és ‘El espíritu del último verano’ de Susana Vallejo, Premi Edebé de literatura juvenil (30.000 euros). En la categoria infantil (25.000 euros), ha guanyat Edna López, de Tenerife, amb la seva primera novel·la, de gènere fantàstic, ‘En busca del Tesoro de Kola’. Els XIX XIX Premis Edebé han fet un rècord d’originals presentats, 452. Les obres s’hi poden presentar en català, espanyol, èuscar i gallec. I les obres guanyadores es publiquen en totes quatre llengües i  en braille. Arribaran a les llibreries al març.

Edna López recorda que la primera novel·la que va llegir fou ‘La història interminable’ de Michael Ende, que l’ha marcada en la vida i en la manera de veure la literatura. ‘En busca del Tesoro de Kola’ parteix de les llegendes del disc de Faistos. ‘De seguida vaig pensar en el públic infantil per a aquesta novel·la fantàstica, perquè els nens tenen un cap més capacitat per als conceptes abstractes. I sobre aquesta base real, López construeix una novel·la fantàstica molt coral i plena d’aventures, que, sense desdir dels valors que vol transmetre, recalca uns valors que són molt d’avui: l’ecologia, l’amistat, l’acceptació de la diferència…

Susana Vallejo diu que els seus llibres són racionals, estructurats, molt treballats des del raciocini, tret d’aquest, ‘El espíritu del último verano’, que parteix d’una història viscuda. El va començar a escriure per la tristesa que li causà la pèrdua d’un paisatge estimat. La novel·la se centra en un noi que recorda l’últim estiu passat amb la família a ‘la casa de l’arbre’. Vallejo, nascuda a Madrid, però establerta de fa anys a Barcelona, havia guardat la novel·la en un calaix fins l’any passat, quan va haver de vendre’s ‘la casa de l’arbre’, situada entre Vidreres i Llagostera, en un bosc anorreat per les excavadores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any