Les bombes italianes no s’obliden

VilaWeb
Martí Crespo
21.01.2011 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entre cinc mil i set mil. És el nombre de catalans que van morir sota els bombardeigs que, de 1937 a 1939, va perpetrar l’Aviazione Legionaria italiana, sobretot a Barcelona. El cos expedicionari enviat pel règim feixista de Benito Mussolini en suport del general espanyol Francisco Franco, format per set-cents avions, va protagonitzar els primers bombardeigs de saturació d’una gran ciutat europea i va ser decisiu en la victòria de la sedició militar contra la República. Tant al parlament català com a l’italià hi ha hagut algunes iniciatives polítiques perquè Itàlia demani disculpes, sense èxit. Ara un grup d’italians residents a Barcelona ha engegat una campanya de denúncia de l’estat italià ‘per aquells crims i per la violació de la legalitat internacional’, atès que ‘no ha pagat mai compensacions ni tan sols ha demanat disculpes’. L’elecció d’aquest moment, diu l’associació AltraItalia, respon ‘a l’onada revisionista que es pateix tant a Itàlia com aquí. I també perquè es fa tard, massa tard, per a un acte de justícia als darrers sobreviscuts’.

‘Com a italians presents a Barcelona és important fer-nos portaveus d’aquesta batalla per permetre el coneixement d’aquests fets a Itàlia, on després de la caiguda del feixisme l’estat democràtic va continuar rebent diners de part de Franco a compte de l’antic deute de guerra i com a pensions per als aviadors que van participar en la guerra civil. A més a més, a Itàlia, on hi ha en marxa molts intents revisionistes i de reescriptura de la història del segle XX amb una justificació (si no exaltació) del feixisme, és possible trobar encara avui en ciutats com com Arezzo i Trieste làpides i espais dedicats als aviadors de les tropes feixistes que van intervenir en la guerra de 1937-1939’, comenten membres de la comissió Memòria d’AltraItalia. ‘L’acció de denúncia és, a més, entesa dins un context de dret europeu i de construcció de les memòries compartides, però pensem que la reconstrucció d’aquestes memòries no és possible sense un clar i obert reconeixement de les culpes. Que en aquest cas són particularment greus.’

Denúncia al març

En l’exposició pública de la campanya, que es va fer dimarts passat al centre de Barcelona, AltraItalia va concretar que pensa presentar cap al final de març dues denúncies en paral·lel: l’una a l’Audiencia Nacional espanyola i l’altra a un tribunal civil italià, ‘demanant una indemnització simbòlica però que comporti un acte oficial de disculpa’. A més d’aquesta entitat, en la presentació de les denúncies es vol implicar associacions representants de les víctimes i també persones que van sobreviure als bombardeigs de l’aviació feixista italiana. Per això s’han començat a moure fils per establir contacte amb associacions de memòria històrica presents al Principat, perquè s’hi adhereixin.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any