La CUP descarta la coalició amb ERC

  • Justifica el desacord per la discordança de models de ciutat i de societat · Aquestes dues formacions independentistes es van reunir ahir

VilaWeb
Redacció
14.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Barcelona va descartar ahir de participar en la coalició independentista que promou el candidat d’ERC, Jordi Portabella, per a les eleccions municipals del mes de maig. La portaveu de la CUP, Laia Alsina, va informar a VilaWeb que, en la reunió d’ahir la tarda, no s’havien posat d’acord amb els representants d’ERC. El model de ciutat i de societat i alguns projectes definitoris, com l’ordenança de civisme o els pressupostos municipals, són els esculls que fan impossible l’entesa.

Alsina explica que els satisfà haver pogut parlar cordialment amb ERC, però que no estan disposats a renunciar al model social que, en unes eleccions municipals, és transcendental.

Per la seva banda, Portabella ha fet un apunt al seu Facebook en què declara: ‘És una llàstima que la CUP descarti formar part d’una gran coalició a Barcelona. Això fragmenta l’espai sobiranista i progressista. I els 5.000 vots aproximats que pugui treure la CUP se’n aniran a la paperera (cal un 5% dels vots per entrar), mentre que si sumessin a una coalició, podria suposar un regidor més. L’independentisme ha de pensar en gran: hem de posar en valor els aspectes que ens uneixen i no els que ens separen.’

La CUP no tanca la porta a entendre’s amb unes altres formacions, però s’estima més fer xarxa i teixir complicitats amb entitats, associacions i plataformes de la ciutat, conscient que ‘entrar a l’ajuntament és difícil i cal paciència i feina de base’. Quant a la possibilitat d’entendre’s amb Solidaritat, Alsina diu que no han rebut cap proposta concreta d’aquesta formació.

Ronda de contactes de Jordi Portabella per a un tercer espai sobiranista

Jordi Portabella, que malda per configurar un tercer espai sobiranista a la capital catalana, va anunciar que es reuniria amb entitats, plataformes i partits per mirar d’establir una alternativa independentista als models de ciutat que proposen PSC i CiU. La proposta de Portabella s’adreçava a Solidaritat, Reagrupament, la CUP i als socialistes descontents del rumb del PSC o independents.

Segons Portabella, el cap de llista de la candidatura hauria de sortir d’unes primàries obertes a tothom, que es farien quan cada formació hagués designat els seus candidats. Per tant, Portabella mateix participaria en unes primàries dins d’Esquerra, com va suggerir el president de la federació de Barcelona, Oriol Amorós, la setmana passada.

Ara, el sistema de primàries obertes no és ben vist per Solidaritat, que vol restringir-les als membres de cada formació, que haurien de votar la llista sencera, i no solament el número u. Tampoc no vol que la persona que presideixi la candidatura es pugui identificar ‘amb els tripartits del consistori’ i, per tant, demana a Portabella que no presideixi una possible candidatura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any