El govern del Sudan confirma que acceptarà el resultat del referèndum del Sud

  • Els ciutadans del Sudan del Sud votaran diumenge sobre la independència del país

VilaWeb
Redacció
06.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan tan sols manquen dos dies per al referèndum sobre la independència del Sudan del Sud, el president del Sudan, Omar al-Bashir, ha deixat clar que respectaria la voluntat del poble i que donaria suport al desenvolupament econòmic del nou país, si el sí obtingués la victòria en el referèndum. El ministre d’Informació del Sudan del Sud, Barnaba Marial Benjamin, s’ha mostrat satisfet de la declaració d’al-Bashir.

Bashir va declarar: ‘Seria trist de veure el Sudan dividit en dos països, però em sentitia feliç si la decisió atorga la vertadera pau a ambdós territoris’. I va afegir que es posava a disposició de les autoritats del sud per perquè la jornada de votació sigui un èxit.

Arran d’aquestes declaracions, el ministre sud-sudanès va respondre: ‘Estem contents que, malgrat les dificultats i els desafiaments, el president al-Bashir va entendre que aquest acord no és només entre els sudanesos, sinó que implica tota la comunitat internacional’. Benjamin va donar dades també sobre el referèndum: s’hi han registrat gairebé 3.900.000 electors; aquest és un dels envits més importants del procés, perquè el referèndum requereix d’un 60% de participació perquè sigui vàlid. Benjamin ha recordat que aquesta votació permetrà als ciutadans de pronunciar-se sobre el seu futur per primera volta des del 1898, just l’any abans que el país caigués a mans del mandat britànic i egipci. ‘De fet, serà l’últim estat que naixerà a l’Àfrica. Formar part d’això és un gran esdeveniment històric’, va dir a la BBC.

Un acord de pau signat el 2005 va posar fi la guerra civil entre el nord i sud del Sudan. Una guerra que va durar més de dues dècades i que va causar més de dos milions de morts. L’acord de pau incloïa, entre d’altres punts, la celebració d’eleccions generals, que van tenir lloc a l’abril, i d’un referèndum d’autodeterminació per part dels ciutadans del Sudan del Sud.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any