El primer eclipsi de sol de l’any, enterbolit parcialment pels núvols

  • Quan ha sortit el sol, la lluna l'ha eclipsat parcialment · El fenomen s'ha pogut seguir directament per internet

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.01.2011 - 09:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A partir de les 8.25, a la sortida del sol i amb permís dels núvols, la lluna ha començat a tapar-lo. A les 8.52 s’ha atès el màxim de cobertura, del 52%. Aquest eclipsi solar parcial, el primer que s’ha pogut observar al país des del 2006, també s’ha pogut veure a Europa, a l’Àfrica septentrional i a l’Àsia occidental. A internet s’ha pogut seguir en directe des d’aquesta web de la UB i des d’aquesta altra de la Societat Astronòmica de Lleida.

Seguir l’eclipsi des d’internet ha estat, de fet, la manera més fàcil d’observar-lo tant per esquivar els núvols que en alguns indrets han enterenyinat el cel com per evitar el perill de sofrir cap lesió ocular; i és que un eclipsi de sol no es pot observar a ull nu ni amb unes ulleres de sol convencionals, ans s’han de fer servir uns filtres adequats.

Els eclipsis de l’any

L’eclipsi ha estat parcial perquè la lluna no ha passat pel centre del disc solar, sinó solament per la part superior. El sol s’ha vist eclipsat fins ben bé les deu del matí. Durant l’any, hi haurà tres eclipsis parcials de sol més, i dos de lluna: l’1 de juny serà visible des de l’est de l’Àsia, el nord d’Amèrica, Grenlàndia i Islàndia; l’1 de juliol es veurà al sud de l’oceà Índic, i el 25 de novembre des de Sud-àfrica, l’Antàrtida, Tasmània i l’oest de Nova Zelanda. Quant als eclipsis de lluna, n’hi haurà dos de totals i visibles a casa nostra: el 15 de juny i el 10 de desembre.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any