L’ONU critica les pressions de les empreses a Wikileaks

  • L'alta comissària de Drets Humans defensa la prevalença de la lliure expressió si els tribunals no diuen el contrari

VilaWeb
Redacció
09.12.2010 - 20:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alta comissària de les Nacions Unides per als Drets Humans, Navi Pillay, ha denunciat avui les pressions que exerceixen algunes companyies contra Wikileaks. Aquestes mesures podrien constituir una violació del dret de Wikileaks a la lliure expressió, segons Pillay. ‘Si Wikileaks ha comés un delicte, que s’iniciï llavors un procés judicial, però no s’hauria de fer pressió ni intimidació a través de tercers’, ha expressat l’alta comissària en una conferència de premsa a Ginebra. En els darrers dies, Visa, Mastercard, Amazon i Paypal han rescindint els comptes de Wikileaks després que el portal de Julian Assange hagi començat a publicar documents comprometedors de la diplomàcia dels EUA.

‘Estic preocupada per les informacions que apunten que algunes companyies de banca, targetes de crèdit i proveïdores de serveis d’Internet estan bloquejant les vies de donacions a Wikileaks’, ha expressat Pillay. En aquest sentit, la representant de l’ONU ha defensat la lliure circulació de la informació, un dret que, ha dit, només pot limitar una instància judicial competent.

Els atacs de pirates informàtics afins a Wikileaks han provocat problemes en les darreres hores en els sistemes de les companyies Visa, Mastercard, Amazon i Paypal, després que aquestes hagin anunciat que liquidaven els serveis que oferien al portal d’Assange.

El fiscal general dels EUA, Holder, ha assegurat aquest dijous que es preveuen més atacs similars als que s’han produït a portals webs com ‘Amazon.com’.

Les xarxes socials ‘Facebook’ i ‘Twitter’, per la seva banda, han tancat el perfil d’un grup d’activistes de suport a Wikileaks al·legant que des d’aquesta pàgina es planegen atacs il·legals a webs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any