Una acusació confusa

  • La denunciant reconeix que la relació va ser voluntària però que es va fer sense protecció · Va trigar cinc dies a presentar càrrecs i mentrestant va escriure tweets elogiosos sobre Assange · La fiscalia va retirar els càrrecs però la justícia sueca va mantenir l'ordre de cerca i captura

VilaWeb
Redacció
07.12.2010 - 16:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si algú escriu el nom de Julian Assange a Google el més probable és que els resultats li retornin el nom acompanyat de la paraula ‘abús sexual’, car és sota aquest precepte que el fundador de Wikileaks ha estat arrestat a Londres. Els fets, però, són més complicats, perquè l’acusació se centra en el fet de no haver fet servir preservatiu en una relació sexual, segons explica en aquest article d’advocat d’Assange. Segons aquesta hipòtesi, la justícia sueca interpreta els fets com una forma d’abús i per això demana que Assange sigui jutjat.

Assange admet que va tenir relacions sexuals a Suècia amb dues dones, Sofia Wilén i Anna Ardin, però assegura que hi havia consentiment. Elles argüeixen que efectivament van tenir relacions sexuals de manera voluntària, però que Assange no tenia preservatius i que, per aquest motiu, segons el seu relat, la relació va deixar de ser consentida.

Cap de les dues dones, però, no va denunciar cap acte violent i fins i tot Ardin, segons les mateixes fonts, va fer una festa en honor d’Assange i va escriure a Twitter que era una de les persones ‘més extraordinàries que mai no havia conegut’. Ardin, posteriorment, va esborrar aquests tweets però van quedar-ne còpies guardades en nombroses memòries cau. La denúncia de la presumpta violació es va presentar el dia 20 d’agost i fa referència a una relació mantinguda la nit del 14 d’agost. El tweet referit a Assange és del dia 15.

A finals de mes la fiscalia sueca va confirmar que Assange estava sota investigació, després que un diari sensacionalista fes pública la història. Immediatament, però, la mateixa fiscalia va retirar els càrrecs dient que no hi havia proves. Malgrat l’opinió del fiscal, la justícia sueca va reclamar la persecució internacional d’Assange.

Un dels advocats d’Assange descriu en aquest article publicat a la premsa australiana el procés i les contradiccions de l’acusació.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any