‘Som lo que sembrem’ ha consultat els partits sobre els transgènics

  • Entre els parlamentaris, només ICV els prohibiria · CiU no vol prohibir-los · ERC no té una posició clara, com tampoc no la hi tenen PSC i PP

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.11.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’entitat ‘Som lo que sembrem’ ha consultat tots els partits polítics que es presenten a les eleccions del 28 de novembre per saber com veuen els transgènics. ICV és l’únic partit amb representació parlamentària que prohibiria el cultiu de transgènics, si governés. CiU s’oposa a la prohibició, amb el mateix entusiasme amb què ‘va blocar el debat al parlament’. ERC no té una posició clara. Ni la hi tenen el PSC i el PP, si no és que també s’hi oposen.

Dels sis partits amb representació, només ICV proposa un model agroecològic per Catalunya, mentre que CiU i PP van ignorar la demanda de la plataforma, de manera que s’ha remès als seus programes electorals. Segons el resum que ha fet Som lo que Sembrem, CiU no parla del cultiu de transgènics al seu programa i en aquest sentit interpreta que la seva posició continua sent la mateixa que quan es va negar a admetre a tràmit al Parlament la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que havia impulsat la plataforma per declarar Catalunya lliure de transgènics.

En el model agrícola de CiU ‘no hi cap l’agricultura ecològica i la diversitat de la pagesia’, afirma Som lo que sembrem, que assenyala que ‘és dubtós que es pugui fer encaixar tot tenint en compte els precedents i les previsions de futur’. Pel que fa al PSC, està obert a replantejar el seu posicionament respecte al cultiu de transgènics, però no reconeix el conflicte d’aquesta tecnologia amb l’agricultura ecològica de la que diu que considera una aposta de futur. En aquest sentit, els socialistes accepten els transgènics com a respecte a una legalitat que no sembla que desitgin canviar, segons l’associació en contra dels transènics.

De la seva banda, ERC considera que cal reavaluar determinats aspectes de bioseguretat dels transgènics i està d’acord amb l’etiquetatge dels productes animals derivats de pinsos transgènics. Per contra, el PPC proposa un model agrícola competitiu econòmicament basat en la productivitat però difícilment compatible amb la sostenibilitat, segons Som lo que Sembrem, que considera que ‘ja els està bé aquesta imposició silenciosa’ del cultiu de transgènics. En canvi Ciutadans planteja que cal controlar més els transgènics a l’agricultura i que cal promoure l’agricultura ecològica.

Al marg dels partits amb representació, la candidatura Des de baix, el Partit Republicà d’Esquerres i Els Verds impulsarien les propostes apuntades per Som lo que Sembrem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any