El Memorial Democràtic ha censat 8 símbols franquistes a Valls

  • El cens conclou que resten uns 7.700 símbols a tot el país

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Raquel Estrada Roig
12.10.2010 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Memorial Democràtic ha presentat aquest setembre el Cens de simbologia franquista de Catalunya, en el que se s’han registrat 8 símbols a la ciutat de Valls, l’únic municipi de l’Alt Camp que apareix en aquest estudi. El cens, elaborat amb la participació de diferents universitats catalanes entre el 2008 i el 2010,  ha pogut concloure que resten uns 7.700 símbols a tot el país.

Entre els símbols registrats a Valls hi ha, sobretot, plaques d’habitatge. També s’hi troba censat el monument a la Plaça dels Quarters, que data de l’any 1942, en el que des del 1979 hi figura una placa de marbre amb una frase del poeta Salvador Espriu en lloc de la inscripció original en la que s’hi llegia ‘A los caídos por Diós y por España‘. L’Arxiu Municipal de Valls i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp van col·laborar amb els impulsors d’aquest cens. Els municipis que apareixen a l’estudi han estat seleccionats segons criteris geogràfics, demogràfics i d’interès històric.

Segons Antoni Gavaldà, autor de diverses publicacions sobre el franquisme i història del segle XX a Valls i a la comarca, aquest és el primer estudi sobre la simbologia que es duu a terme a Valls. Assenyala, però, que hi manquen els carrers amb noms d’alcaldes franquistes o falangistes destacats, com el carrer Josep Maria Fàbregas o el barri dels Pisos de Clols.

El 2007, la CUP de Valls, conjuntament amb l’Assemblea de Joves (AJV), presentà una Proposta de Revisió General de la nomenclatura, simbologia i títols honoraris de Valls dedicats a personatges i institucions franquistes, feixistes i militaristes, perquè es treballés per retirar aquest tipus de símbols de la via pública.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any