L’Ajuntament de Barcelona s’avé a investigar l’hotel del Palau i a revisar el PGM

  • El ple aprova per unanimitat la proposició presentada per ERC, però no rebaixa la tensió · Millet i Montull, a la presó de Brians 2

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.06.2010 - 13:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Barcelona ha acordat avui en un consell plenari d’investigar els detalls urbanístics de l’operació de l’hotel del Palau de la Música mitjançant una comissió no permanent. La proposició (pdf), d’Esquerra i esmenada per la resta de grups, ha estat aprovada per unanimitat, però el ple ha estat molt tens i hi ha hagut retrets creuats, especialment entre els grups del PSC i CiU (vídeo). Cal tenir present que Millet i Montull van ingressar ahir a la presó (interlocutòria, pdf) precisament per les operacions fetes en el projecte de l’hotel, en les quals hi van intervenir tant l’ajuntament com la conselleria d’Economia.

La mateixa proposició demana que s’aprovi l’anul·lació de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que va permetre la requalificació dels terrenys de l’hotel i que va ser a aprovada a la comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament. També es farà una auditoria externa del cas. A la comissió d’investigació, no permanent, hi haurà regidors de tots els partits.

Foc creuat d’acusacions

El que havia de ser pràcticament una declaració institucional en pro de la transparència i en favor de la investigació del cas de l’hotel del Palau ha acabat en un acalorat debat de retrets i acusacions. El regidor de CiU, Joan Puigdollers, ha acusat durament el govern municipal de no dir la veritat i de no voler reconèixer que era coneixedor del fet que la propietat dels terrenys on s’hi projectava l’hotel havia canviat de mans i, per tant, ja no era de la Fundació del Palau sinó d’Olivia Hotels. ‘No es pot fer el discurs de la transparència quan se segueix mantenint la mentida, perquè el govern municipal segueix sense reconèixer que tota la tramitació administrativa i urbanística es va fer coneixent que el propietari no era la Fundació del Palau sinó Olivia Hotels’, ha dit, i ha recordat que el govern municipal mai no va informar els grups municipals de la titularitat dels terrenys i els edificis, tot i les preguntes dels partits de l’oposició.

‘Per què ho negen? Reconeguin-ho. I l’any 2008 l’IBI de la propietat ja el va pagar Olivia Hotels. Reconeguin-ho’, ha retret Puigdollers amb to dur i directe. El regidor de CiU ha acabat la seva intervenció amb una contundent frase: ‘Prou mentides; prou de mentir als regidors i als ciutadans de Barcelona’.

El tinent batlle d’Urbanisme, Ramón García-Bragado, ha volgut deixar clar que ‘la vinculació de les diferents forces polítiques, el govern i el gestor del Palau, el senyor Millet, sobre com s’ha procedit en aquesta operació s’aclarirà’. I ha afegit: ‘el govern, des d’aquest punt de vista, està molt tranquil’. Amb tot, García-Bragado s’ha negat a respondre sobre quyi pagava l’IBI i s’ha limitat a dir que l’ajuntament no ha rebut les suposades cartes recollides en la interlocutòria de la jutgessa i adreçades al llavors primer tinent batlle, Carles Martí, en les quals els gestors del Palau informaven del canvi de titularitat dels terenys l’any 2007.

García-Bragado ha aprofitat l’ocasió per a contraatacar i recordar que un dels regidors convergents, Antoni Vives, era responsable de la Fundació de CiU quan aquesta fundació, Trias Fargas llavors i Catdem ara, se signaven convenis amb el Palau de la Música de Millet. ‘En aquesta qüestió de la veritat i la mentida, la seva formació política haurà de fer una reflexió profunda’.

La interlocutòria de la jutgessa

Segons la interlocutòria, el perill que Millet i Montull fugin és mínim, perquè no han pas fugit tot i ser subjectes d’un procés penal. Per tant, la jutgessa dóna per fet que Millet i Montull no es mouran del país fins al final de la instrucció, i en tot cas, el perill podria reduir-se amb una fiança.
 

En canvi, en opinió de la jutgessa sí que hi ha perill d’ocultació, d’alteració o de destrucció de fonts de prova importants, perquè la capacitat dels encausats d’influir en altres possibles encausats o testimonis és òbvia. Per exemple, Montull va declarar que havia parlat amb un dels testimonis que ha de comparèixer al jutjat i li va dir que portés al jutge la documentació que acredita que els 900.000 euros presumptament apropiats fraudulentament corresponen als seus honoraris.

La jutgessa veu indicis de delicte

En la interlocutòria, la jutgessa veu indicis que els dos acusats, Fèlix Millet i Jordi Montull, en qualitat d’ex-president de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i director administratiu de la Fundació, van impulsar una operació urbanística per a poder construir l’hotel. Per tant, es van adquirir els immobles de les Escoles Cristianes el 10 de novembre del 2003, amb el compromís que el Palau pagués les obres de restauració de l’Escola Salle Comtal, per valor de 4,48 milions d’euros. Ara, l’adquisició no es va inscriure al registre.

Si Millet va declarar que les dificultats relatives a la construcció de l’hotel, degudes a catalogacions i usos dels edificis, van anar apareixent progressivament, Montull va declarar que ‘algú’ de l’Ajuntament de Barcelona li havia dit, de primer, que es podien utilitzar edificis municipals per fer una transferència urbanística i, més tard, que la Generalitat tenia uns edificis transferibles. També va declarar que el seu interlocutor de la Generalitat li havia comentat que tot era possible, en matèria de  descatalogació d’immobles protegits, i això malgrat l’advertència del departament de Patrimoni.

Entre el 2006 i el 2009 els acusats van mantenir correspondència amb alts càrrecs de l’ajuntament: Carles Martí, aleshores primer tinent-batlle de Barcelona; Ramon Massaguer, gerent d’Urbanisme de l’ajuntament; i Xavier Trias, president del grup municipal de CiU.

La FAVB es felicita per les mesures cautelars preses per la jutgessa

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que és part acusadora en el cas Palau, ha emès avui aquest comunicat (pdf) en el qual es felicita per l’atuació de la jutgessa perquè, diu, ‘resultava un insult pel conjunt de la ciutadania’ que Millet i Montull continuessin al carrer ‘sense  cap  mesura  cautelar’.

 

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any