Recordant Josep Coll, home de TBO

  • Una exposició recupera la seva obra i repassa la seva carrera, estronacada per un inesperat suïcidi, just després de rebre els primers homenatges l'any 1984.

VilaWeb
Redacció
24.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La galeria Francesc Mestre dedica una exposició (vegeu-ne el vídeo) entorn a l’obra de Josep Coll, segurament un dels dibuixants més enigmàtics de la revista TBO. A pesar del seu talent, Coll dedicà pocs anys de la seva vida a la creació d’historietes: es posà a treballar al sector de la constucció de molt jove, al 1949 començà a col·laborar amb el TBO, però al 1964 deixà la revista per motius econòmics i tornà a l’obra. No va ser fins vint anys més tard, una vegada jubilat, que retornà al món del còmic amb honors de mestre. Aleshores, però, se suïcidà.

Ara, la galeria Francesc Mestre Art li dedica una retrospectiva on es poden veure i comprar els originals d’algunes de les seves millors tires, dutes a terme entre els anys 50 i 60. Fou en aquests anys que que treballà per la revista TBO, que assolí la major plenitud com a artista, aconseguint un estil molt personal que destacava entre les pàgines del setmanari. Els seus personatges amables, les vinyetes minimalistes i les històries innocents van aconseguir marcar la diferència i convertir-lo en l’estrella de la publicació.

En aquest vídeo, Lluís Giralt, amic personal de Coll i especialista en TBOs fa un recorregut per l’exposició i per la vida de l’artista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any