Roba sado des del Paquistan

  • El videoperiodisme es 'concentra' a Anvers

VilaWeb
Martí Crespo
11.05.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb vint milions d’habitants, Karachi és la capital comercial del turbulent Paquistan. En aquesta megàpoli asiàtica, hi viuen els germans Adnan i Rizwan Qadeer, dedicats en cos i ànima a la seva empresa, AQTH. Tot i facturar anualment un milió de dòlars, és desconeguda al Paquistan perquè tots els seus productes es destinen al mercat occidental: roba i complements per a fetitxistes i amants del sexe ‘bondage’. Per ells, la seva activitat és fàcil d’explicar: ‘El sexe és un instint bàsic, com menjar. I en el menjar, com més espècies picants hi posis, més gustós és. Els nostres productes són, doncs, l’element picant del sexe’. La història dels germans Qadeer s’explica al videoreportatge ‘Cracking the whip in Pakistan‘, (aquí versió subretolada en català) del periodista de The New York Times Adam Ellick. La peça va rebre dijous a Anvers (Flandes) el premi més important de videoperiodisme, el Concentra, dotat amb deu mil euros.

L’altre reportatge premiat al Concentra, en la categoria ‘Breaking News’, es va atorgar a Casey Kauffman, pel videoreportatge Baby Feras, emès per Al-Jasira i que explica la mort d’un infant de Gaza malalt mentre esperava el permís per poder ésser operat a Israel.

A la web dels premis es poden veure també els vuit vídeos finalistes d’enguany, entre els quals n’hi ha dos de presentats pel reporter català Raül Gallego: ‘Close Calls‘ i ‘This is not like Iraq‘. La resta de reportatges nominats tracten sobre un parc temàtic de nans a la Xina; sobre el cas de Lubna Hussein, una dona sudanesa fuetejada a l’estiu per dur pantalons; sobre l’escàndol d’una campanya promocional de Coca-Cola a Nicaragua; sobre la desaparició de James Balao a les Filipines; sobre l’ofensiva de l’OTAN a l’Afganistan, i sobre les persones sense sostre de la capital del Kazakhstan.

El grup de comunicació flamenc Concentra, a través del Resenblum Institute, convoca els premis de videoperiodisme des de 2005 per a destacar les millors notícies elaborades per un videoreporter, tant en contingut com en producció, i que s’hagin emès en un mitjà. El jurat dels Concentra Awards és format pel nord-americà Michael Rosenblum (un dels pioners del videoperiodisme); el flamenc Willy Lenaers, del grup Concentra; l’alemanya Franziska Bluhm, de RP Online; el neerlandès Michiel Buitelaar, del grup Sanoma Magazines; la nord-americana Michelle Webb, de Verizon FiOS TV; l’anglès Tom Happold, cap multimèdia del diari ‘The Guardian’, i Vicent Partal, director de VilaWeb.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any