El debat: els culpables de la crisi econòmica

  • L'ex-ministre Joan Majó i l'ex-conseller Francesc Sanuy parlen de la crisi

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Majó (1939) i Francesc Sanuy (1936) poden parlar amb coneixement de causa sobre la crisi econòmica: l’un va ser ministre d’Indústria de Felipe González i l’altre, conseller de Comerç de Jordi Pujol. Allunyats del primer pla de la política, i amb el coneixement que ve de l’edat, tots dos acaben d’escriure sengles llibres sobre la crisi econòmica actual. Per això són els convidats del debat d’avui de VilaWeb, de mitja hora, per a parlar de les estafes i dels estafadors que van desencadenar-la (vídeo).

Joan Majó ha escrit ‘Després de tocar fons‘ (la Magrana) sobre el present i el futur de l’economia. Ve a dir que s’acosten temps de contractes per obra i servei, en què el treballador podrà fer la feina a distància. També examina el present i diu que una causa de la crisi actual és el poder dels bancs sobre l’esfera política. En el debat Majó sosté que aquesta situació no s’ha corregit i que podria ser que els financers acabessin guanyant la partida. Sobre la crisi de l’estat espanyol, explica que hi ha un milió i mig de treballadors de la construcció sense feina que ara hauran de cercar-ne en un altre sector, perquè no es pot bastir tota una economia en el sector immobiliari.

Francesc Sanuy ha escrit el llibre ‘Els plats trencats‘ (la Magrana), en què, amb la seva habitual barreja de sarcasme i d’ironia, posa noms i cognoms a les estafes i als estafadors, explica que ‘la Caixa’ va fer-lo fora del diari Avui quan escrivia contra els peatges sota el pseudònim Col·lectiu J. B. Boix i recopila els articles que ha escrit al diari El Punt i El Periódico des que va començar la crisi. En el debat Sanuy atribueix la culpa de la crisi als banquers, els acusa de rebre favors de la justícia, que, a diferència dels Estats Units, no fica cap responsable a la presó, i recomana als governants de fer allò que Joan Majó va proposar-se en la seva època de ministre: tirar endavant una reconversió industrial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any