Ruscalleda: ‘El boom de la cuina catalana no és una moda, és un renaixement’

  • La cuinera Carme Ruscalleda participa en el cicle 'La cultura popular vista per…'

VilaWeb
Redacció
24.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Carme Ruscalleda és la convidada d’aquest mes al cicle d’entrevistes organitzat pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional (vídeo). La xef del restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar (tres estrelles Michelin) defensa els productes de l’entorn, perquè són únics i especials: ‘Sempre dic que si al Maresme tinguéssim una bandera seria de color verd, verd pèsol. Tenim un producte magnífic. Avui el pèsol del Maresme és esperat i pagat.’

Carme Ruscalleda ha explicat: ‘Els catalans tenim una visió àmplia de la cuina: sabem barrejar el dolç i el salat, el fred i el calent, el picant i el que és més fat. Aquesta obertura de ment fa que el públic s’animi a tastar coses noves. El nostre és un receptari plural, llarguíssim, on hi ha pòsits grecs, romans, àrabs… Tot són a dins la nostra cuina. Naturalment que l’hem fet evolucionar i això fa que el nostre discurs sigui variadíssim. Per exemple, si parlem dels suquets del litoral, veiem que al nord són suquets foscos, de ceba confitada, enfosquida fins arribar al límit del negre. Si anem més al centre, els suquets del Maresme són transparents, gairebé japonesos, aigualits, perquè són d’all, de julivert, de tomàquet. I més cap al sud són més espessos, fets d’ametlla, d’avellana, de nyora.’

Ruscalleda ha assegurat que ‘El boom de la cuina catalana no és una moda és un renaixement, i fa honor a una manera d’entendre la taula. No és un fenomen modern i casual sinó que és una cultura que arrenca de molt lluny. I també floreix ara, fem justícia, perquè ha nascut un geni dins del món culinari com és en Ferran Adrià, que crea una cuina totalment nova, és capaç de crer conceptes nous. Aquest home ha sacsejat tot l’univers gastronòmic. i aquest home és català i el món sencer ens mira. La gent ve aquí i s’adona que tenim una cultura pròpia, una cultura que ve de lluny, que és capaç de mantenir una productivitat de l’entorn. Això ens fa grans.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any