Antich expulsa Unió Mallorquina

  • Confia, però, a mantenir la coalició parlamentària · UM avisa que a partir d'ara actuarà per lliure i no descarta una moció de censura conjunta amb el PP · La policia deté l'ex-conseller Miquel Nadal, implicat en diversos càrrecs de corrupció · Armengol i Calvo també expulsen els càrrecs d'UM del Consell i de Cort

VilaWeb
Redacció
05.02.2010 - 18:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La crisi que arrossega el govern balear arran dels diversos casos de presumpta corrupció en què s’han vist implicats alts càrrecs d’Unió Mallorquina ha culminat aquest matí amb l’expulsió d’aquest partit del govern per part del president Francesc Antich (vídeo) i la detenció de l’ex-conseller i regidor de l’Ajuntament de Palma Miquel Nadal (UM). Aquesta decisió s’ha fet extensiva al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Palma: la presidenta del Consell, Francina Armengol, i la batllessa de Palma, Aina Calvo, han cessats tots els càrrecs d’UM en aquestes administracions. Però tant Antich, com Armengol com Calvo han confiat a mantenir els suports puntuals d’UM per a governar amb estabilitat, car els governs de totes tres administracions romanen ara en minoria, i han descartat eleccions anticipades.

El president d’UM, però, Josep Melià, ja ha avisat (vídeo) que el partit no pensa garantir l’estabilitat als respectius governs i que a partir d’ara ‘UM té les mans lliures i només està vinculada al seu propi programa’. De fet, a preguntes dels periodistes, Melià ha anat més enllà i no ha descartat una moció de censura conjunta amb el PP per a forçar eleccions anticipades.

El Bloc, per la seva banda, s’ha mostrat satisfet per la decisió d’Antich i confiat de poder governar en minoria i fer recuperar la ‘confiança perduda al govern’. Pel portaveu del Bloc, Biel Barceló, ‘no es podia permetre que la corrupció continués enfosquint l’acció de govern’ (vídeo).

Operació Voltor

Ja hi ha quinze detinguts en el marc de l’operació Voltor, que investiga suposats casos de corrupció en institucions públiques durant l’actual legislatura, especialment en les institucions depenents de la conselleria de Turisme. L’últim, detingut aquest matí, és l’ex-conseller de Turisme i regidor de Palma, Miquel Nadal, que es troba ara en dependències de la policia. A més, també van ser detinguts ahir el director general de Promoció Turística, Joan Sastre, i el director general de Qualitat Ambiental i ex-gerent de l’Inestur, Antoni Oliver i el director de l’Institut d’Inversions per la Millora de l’Entorn Turístic (IMET), Antoni Rebassa, tots ells d’Unió Mallorqiuna. 

El cas Voltor, però, no és pas l’única causa en què Miquel Nadal es troba suposadament implicat, atès que va ser encausat en el cas Maquillatge, pel qual li van ser decretades mesures cautelars. En concret, el jutge va retirar-li el passaport, va prohibir-li d’abandonar el territori i va obligar-lo a comparèixer cada mes als jutjats.

Tot i aquestes mesures cautelars i les peticions constants de dimissió, Nadal sempre s’ha aferrat al càrrec de regidor i fa uns dies va reblar que no es rendiria pas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any