Deu anys sense Joan Capri

VilaWeb
Redacció
04.02.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Camprubí i Alemany, més conegut per Joan Capri (tal com queda clar a la seva tomba), es va morir el 4 de febrer de 2000 a Barcelona. Actor amb una llarga carrera teatral i televisiva des de 1950, generalment en papers còmics, Capri és considerat un dels precursos del gènere del monòleg a casa nostra, que va popularitzar amb tot un seguit de discs editats els anys 1960 i on tendia a parodiar els registres col·loquials. En record dels deu anys de la seva desaparició, us proposem de recórrer la xarxa a la recerca de la seva petja. Un bon espai de partença és el capítol que li va dedicar el 2003 la sèrie documental El meu avi (TV3). A més d’una cronologia vital i del guió íntegre del programa, s’hi poden consultar les declaracions que van fer sobre l’actor i humorista un bon grapat d’entrevistats, des de familiars seus fins a Andreu Buenafuente i Salvador Escamilla.

Joan Capri també perviu en xarxes socials que no va arribar a conèixer, com ara Facebook (avui mateix celebra tot just sis anys). Hi trobem  grups com Amics de Joan Capri i Joan Capri, respecte i admiració!, i una pàgina especial on es destaquen alguns dels seus monòlegs més celebrats: El matrimoni, La guerra del 600, El menja-massa i No som res / Ja som algú.

Tots aquests enregistraments, i molts més, es poden escoltar al canal Joan Capri de YouTube, on també s’han inclòs alguns fragments de la sèrie televisiva Doctor Caparrós, que va protagonitzar el mateix Capri a TVE de 1979 a 1982. Capri va tornar a treballar per a la televisió el 1990, a la sèrie Amb l’aigua al coll de TV3.

Sense deixar el portal de vídeos de Google, l’usuari Frameart35mm s’ha dedicat a posar monòlegs de l’actor i humorista català en alguns films de Hollywood, com JFK, Top Gun, La jungla i Matrix.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any