Balañà capitaneja el tancament de cinemes contra el català però obre el Coliseum a l’Acadèmia

  • Molta gent es mobilitza i va als cinemes oberts · Dels multicinemes, únicament els Lauren no van seguir el tancament · Mar Coll fa sensació als Gaudí amb 'Tres dies amb la família'

VilaWeb
Redacció
02.02.2010 - 01:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’empresa Balañà va complir ahir la màxima evangèlica ‘que la teva mà dreta no sàpiga què fa l’esquerra’. I és que, mentre capitanejava la revolta patronal contra el català, obria les portes del Coliseum, del qual és propietària, a la gala de l’Acadèmia del Cinema Català, la gran nit del cinema del país. I si la nit no era prou intensa per al sector, molta gent va mobilitzar-se i va anar expressament als cinemes oberts per protestar contra el tancament patronal (vídeo).

Dels 74 cinemes que ahir van tancar en protesta contra la nova llei del cinema català (pdf), que proposa de projectar el 50% dels films doblats o subtitulats en llengua catalana, vint-i-quatre són d’ACEC, nou són del Grup Balañà i vuit de Cinesa. Els cinemes d’aquests grans grups, a més, són en bona part multicinemes que apleguen un gran nombre de sales. Dels multicinemes, únicament els Lauren no van seguir el tancament.

Aquesta mesura inèdita, promoguda pel Gremi d’Empresaris del Cinema de Catalunya i capitanejada per Balañà i ACEC, va topar amb una gran oposició ciutadana que aquests darrers dies no ha parat de créixer. Les crides d’una colla d’entitats a anar, ahir, als cinemes oberts, tot i ser dilluns, dia de la setmana amb menys assistència a les sales, va tenir resultats. Els cinemes Lauren Universitat i Lauren Gràcia de Barcelona ja havien duplicat a les vuit del vespre la venda d’entrades habitual el dilluns.

A Girona, dues concentracions de protesta davant dels cinemes Albéniz, que van tancar, van aplegar un centenar de persones: la primera, convocada per les Joventuts d’Esquerra Republicana (JERC), i la segona, per Maulets i la CUP. La JERC va projectar al carrer pel·lícules subtitulades en català, i Maulets proposa fer el mateix als casals.

El Kaplan, finalment tancat

El cinema Casabanca Kaplan de Barcelona, que inicialment figurava a la llista de cinemes que no seguia el tancament patronal, va acabar tancant a última hora. L’empresa no va fer cap comunicat oficial i els responsables de la sala, que tenia la persiana mig abaixada, es van limitar a dir que era una decisió d’últim moment, però que no anaven ‘contra la llei perquè és un cinema de versions originals’, i van regalar invitacions als espectadors que s’hi havien desplaçat. Tot amb tot, la decisió va indignar molts d’aquests espectadors, que hi havien anat precisament per premiar els cinemes que no tancaven.

Cal recordar que els responsable dels cinemes Verdi de Barcelona, que ahir també van tancar, van explicar divendres que no ho farien per protestar contra la llei, sinó per pressions de les distribuïdores que amenaçaven de deixar de facilitar-los films d’estrena, si no obeïen la disciplina del Gremi.

El grup de protesta al Facebook continua creixent

El grup de Facebook en resposta al tancament ja aplega més de vint-i-un mil seguidors i anima a deixar d’anar als cinemes que tanquin i a concentrar-se dimecres a dos quarts de vuit al cinema Comèdia de Barcelona (cruïlla passeig de Gràcia – Gran Via) amb la idea de fer-hi cua, de demanar quins films fan en català i, si no n’hi fan cap, de demanar el llibre de reclamacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any