Cinquanta anys d’alduysme a Perpinyà

  • Jean-Paul Alduy deixa demà el càrrec de batlle, que monopolitzava la seva família des de feia mig segle

VilaWeb
Redacció
21.10.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

D’aquí a poques hores, Perpinyà viurà un canvi històric. El batlle, Jean-Paul Alduy, cedirà formalment el càrrec al seu número dos, Jean-Marc Pujol, per a poder-se dedicar a la presidència de l’Aglomeració Perpinyà Mediterrània. Per primera vegada en cinquanta anys, demà ja no hi haurà un batlle perpinyanès amb el cognom Alduy. En efecte, el pare de Jean-Paul, Paul Alduy (Lima, Perú, 1914 – Perpinyà, 2006), després d’una carrera funcionarial que el va portar a l’ambaixada francesa a Ànkara i al gabinet del governador d’Alger, va decidir tastar la política municipal al poble dels avantpassats, els Banys d’Arles i Paladà (Vallespir), on va ser-ne batlle de 1952 a 1959. Com a candidat socialista, a les municipals de 1959 també va provar sort a Perpinyà, i la jugada va sortir-li bé: es va convertir en batlle de la capital del Rosselló i va cedir el govern dels Banys a la muller. Des de 1959 fins a 1993, Paul Alduy va ser al capdavant de Perpinyà, amb una política molt més personalista que no pas partidista (es va moure del socialisme al centrisme del PSD i la UDF). I el 1993, amb un consell municipal molt enrarit, va dimitir, no es va presentar a la reelecció i, per sorpresa, Jean-Paul va agafar el relleu del pare. Fins demà.Jean-Paul Alduy (Lió, 1942), enginyer de ponts i camins de formació, va desenvolupar una gran part de la seva vida laboral a la Costa d’Ivori. Políticament, de jove va militar a l’Organització Comunista Internacionalista (OCI). Des de 1993, ha estat al capdavant de la batllia de Perpinyà, seguint també un perfil molt personalista, tot i que de 2002 a 2007 es va implicar en la UMP. Actualment és vice-president del Partit Radical.

Cap a l’aglomeració

La voluntat de dedicar-se plenament a la presidència de l’Aglomeració de Perpinyà (que engloba una trentena de municipis de la plana del Rosselló) i a la tasca de senador han estat els motius esgrimits per Jean-Paul Alduy, de 67 anys, per a posar punt final a setze anys de batlle de Perpinyà. L’oposició, justament, li havia criticat sovint l’acumulació de càrrecs. El primer adjunt del govern municipal, Jean-Marc Pujol, serà el nou batlle. Tot amb tot, Alduy ha explicat que treballarà en tàndem amb ell en el govern de Perpinyà: ‘No és pas un abandonament, sinó una reestructuració de l’equip que els perpinyanencs que van reelegir el juny passat’, ha explicat Alduy, que ha afegit: ‘ara aquest equip serà més eficaç per a poder aplicar el programa electoral’.

L’anunci d’Alduy de deixar la batllia va arribar, justament, pocs mesos després de ser reelegit amb un aclaparador 53,5% dels vots, en la repetició de les municipals invalidades de 2008.

Jean-Paul Alduy es retira, doncs, a un segon terme a la batllia de Perpinyà i es concentra en la direcció de l’Aglomeració Perpinyà Mediterrània, que amb la reforma de les col·lectivitats territorials de l’any vinent guanyarà pes específic. No es pot dir, doncs, que Alduy deixi la primera línia de la política. I cal recordar, encara, que una filla seva, Amélie, de 26 anys i resident a París, milita des de fa alguns anys al Partit Socialista…

Enllaços
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Catalunya Nord.
Més informació a VilaWeb Catalunya Nord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any