Eudald Carbonell, Bienve Moya, Octavi Serret i la Fundació Vila Casas, premis Nacionals de Cultura

  • Es lliuraran el 3 d'octubre a Lleida

VilaWeb
Redacció
13.07.2009 - 17:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Bienve Moya, en la categoria de Cultura popular, la Fundació Vila Casas, en la disciplina de Patrimoni cultural, Eudald Carbonell, en la de Pensament i Cultura científica i Octavi Serret per la Projecció social de la llengua catalana han estat reconeguts avui amb els Premis Nacionals de Cultura. Aquest és el primer any que el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts concedeix els premis, a proposta d’un jurat format per 24 membres.El jurat ha distingit Bienve Moya ‘per la continuada tasca de recerca, difusió i recreació del patrimoni de la cultura immaterial catalana’, a la Fundació Vila Casas per la seva ‘important aposta cultural, social i educativa’, a l’arqueòleg Eudald Carbonell ‘per la seva aportació subtil i reflexiva a la interpretació dels orígens de l’espècie humana’ i a Octavi Serret per la seva ‘tasca com a llibreter’.

Eudald Carbonell rep el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica ‘per la seva aportació subtil i reflexiva a la interpretació dels orígens de l’espècie humana, la creació d’un sistema d’anàlisi de la tecnologia prehistòrica i el reconeixement de l’antic poblament de la Península Ibèrica a la Serra d’Atapuerca (Burgos), on ha desenvolupat un programa d’investigació multidisciplinari’. Podeu veure una entrevista de VilaWeb TV amb Eudald Carbonell amb motiu de la publicació de ‘La consciència que crema‘ (Ara Llibres).

El jurat ha reconegut l’activista cultural Bienve Moya per ‘la continuada tasca de recerca, difusió i recreació del patrimoni de la cultura immaterial catalana, especialment pel que fa a l’anàlisi de les llegendes, el teatre, el circ, la música tradicional i el calendari festiu’. Des del seu càrrec en les àrees de cultura, ha col·laborat en la redefinició de moltes activitats festives al carrer i al teatre de ciutats com ara Granollers, Barcelona i especialment Vilanova i la Geltrú. També se li reconeix haver estat l’autor dels arguments i textos de la Cercavila de l’Imaginari llegendari de la comarca del Garraf, que actualment té vuit comparses.

En categoria de Patrimoni cultural, el jurat distingeix la Fundació Vila Casas, per la seva ‘important aposta cultural, social i educativa, que es tradueix en una filosofia de rehabilitació del patrimoni arquitectònic i visual del país’. El jurat destaca la ‘intensa trajectòria’ d’actuacions al territori, com ara Can Mario de Palafrugell, Palau Solterra de Torroella de Montgrí i Espai VolArt de Barcelona. Però també destaca l’esforç que la fundació ha fet per recuperar Can Framis, al 22@ de Barcelona. El jurat considera aquest nou centre d’art un ‘exemple eloqüent i poc freqüent de la societat civil compromesa amb la cultura, que ha sabut respectar el patrimoni industrial convertint-lo en un centre d’art’.

Els premis es lliuraran el 3 d’octubre a l’Auditori Enric Granados de Lleida. Enguany també han rebut el Premi Nacional de Cultura el crític d’arquitectura Josep Quetglas, l’artista Francesc Torres, el dissenyador Enric Jardí, el músic Jordi Savall, la vídeoartista Núria Font, l’actor Francesc Orella i l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC).

Enllaços
Notícies relacionades: Josep Quetglas, Francesc Torres i Enric Jardí, Premis Nacionals de Cultura. | Jordi Savall, Núria Font, Francesc Orella i l’Associació de Professionals del Circ, Premis Nacionals de Cultura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any