Comença l’apagada analògica

  • Els repetidors de televisió analògica s'apaguen avui a diverses comarques · Alguns dels indrets afectats no reben bé la TDT

VilaWeb
Redacció
30.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui comença la primera etapa de l’apagada analògica. Al Ripollès, la Garrotxa, el Maresme, part del Vallès Oriental i de la Selva, Menorca, Eivissa, Formentera i la Plana d’Utiel s’apaguen els repetidors que emeten el senyal de televisió analògic. Els afectats solament podran veure la televisió digital terrestre (TDT), per molt que no la captin pas bé a tot arreu. En aquest vídeo de VilaWeb TV expliquem el procés i els entrebancs de l’apagada.

A Arenys de Mar i a Sant Celoni, per exemple, turons i muntanyes fan difícil l’arribada del senyal de TDT a totes les cases. Per aquesta raó alguns repetidors de la contrada continuaran emetent el senyal analògic fins que la situació no s’hagi resolt, per molt que el Ministeri d’Indústria espanyol tingui programat de fer l’apagada d’un sol cop avui mateix. A Sant Celoni sembla que caldrà adaptar per a la TDT el repetidor del Corredor-Montnegre. Però a Arenys de Mar, segons el batlle Ramon Vinyes, la solució encara no és clara. I el secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Carles Mundó, explica que el Ministeri d’Indústria espanyol farà que les cases que no captin la TDT de cap manera puguin rebre tots els canals, de franc, via satèl·lit.

Ara, de complicacions, n’hi ha i ben arreu. A Menorca s’ha resolt la manca de cobertura de Ciutadella, però encara hi ha dubtes sobre si, a la ruralia, tothom podrà veure la TDT sense noses. Igualment passa al Ripollès: a Llanars, Sant Pau de Segúries, Vallfogona, Campdevànol i Sant Joan de les Abadesses. Totes aquestes deficiències han aparegut durant la primera etapa de l’apagada analògica, però no per això el procés s’aturarà. La solució prevista és que tots els altres repetidors deixin d’emetre en analògic progressivament en dues fases més: l’una el 31 de desembre i l’última, el 3 d’abril de l’any que ve.

La Generalitat hauria volgut encarregar-se de preparar i fer l’apagada, segons explica Carles Mundó, que deplora la rigidesa de calendari del Ministeri d’Indústria i que recorda que la Generalitat sap millor a quins municipis falla la cobertura. Però Ramon Vinyes comenta que, sigui de qui sigui la culpa, al final els veïns es queixaran als ajuntaments, que no tenen competències sobre televisió digital terrestre ni sobre l’apagada analògica. Francesc Deulofeu, batlle de Sant Celoni, recorda, a banda, que el ministeri havia promès que els canals de televisió avisarien de l’apagada analògica els veïns afectats, però que ho ha fet massa tard: els van avisar que eren dels pobles afectats a la primera etapa, just un mes abans de l’apagada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any