L’Ictineu fa 150 anys

  • Avui es fa l'acte central de l'Any Monturiol, que commemora l'avarament del primer submarí de la història

VilaWeb
Redacció
28.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui es fa l’acte central de l’Any Monturiol, que commemora el cent cinquantè aniversari de l’avarament de l’Ictineu, el primer submarí de la història, al port de Barcelona. L’Ictineu fou ideat pel figuerenc Narcís Monturiol Estarriol(1919-1885). L’acte d’avui, que es farà a les 19.00 al Museu Marítim, vol reivindicar el seu llegat en la història de la navegació submarina i destacar les seves facetes d’inventor, humanista, astrònom i polític. Monturiol fou el primer en idear un submarí amb criteris científics i el seu coneixement i experiència acumulada en la construcció de submarins amb finalitats civils el van convertir en un referent. Els seus descobriments s’han utilitzat com a punt de partença de moltes recerques posteriors dedicades a la construcció de submergibles com testimonia el seu ‘Assaig sobre l’art de navegar per dessota l’aigua‘, un extens treball científic publicat per primera vegada l’any 1891. 

 

De l’Ictineu a l’Ictineu III

El nom d’aquest submergible prové de dues paraules gregues: icti (peix) i neo (nau) per a fer referència a la forma de peix que tenia. Monturiol va construir dos models de submarins, l’Ictineu I i l’Ictineu II, que van ser avarats al port de Barcelona el 28 de juny de 1859 i el 2 d’actubre de 1864 respectivament. Amb l’Ictineu I es van fer seixanta-nou immersions i amb l’Ictineu II dinou. Totes elles sense cap incident tot i arribar a submergir-se entre trenta i setanta metres i estar construït de fusta. Per tant, la immersió i la tornada a la superfície van suposar un gran èxit científic i tecnològic. 

Passat tot aquest temps, l’empresa Ictineu Submarins S.L., en col·laboració amb el Museu Marítim de Barcelona, duu a terme l’Ictineu III, un projecte de submarí amb finalitat científica dissenyat a Catalunya i en fase de construcció (vídeo de VilaWeb TV). Es preveu que estigui acabat a finals d’aquest mateix any i serà l’únic submarí construït a casa nostra amb la finalitat de dedicar-se a la recerca submarina. Aquest submarí incorporarà elements innovadors i energies no contaminants. Hi cabran tres passatgers, tindrà una autonomia de deu hores i podrà baixar a mil dos-cents metres de profunditat. 

L’any Monturiol és impulsat per l’Institut Ictineu, Centre Català de Recerca Submarina, l’Associació d’Innovadors Narcís Monturiol i Ictineu Submarins, amb el suport d’entitats públiques i privades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any