VilaWeb TV: Sobirania i Justícia omple l’Ateneu en la seva presentació

  • La nova associació independentista neix amb més de 800 afiliats

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.05.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plataforma independentista Sobirania i Justícia es presentà ahir al vespre en un Ateneu Barcelonès, pleníssim. En l’acte, presidit per l’ex-conseller de CiU, Agustí Bassols, hi van intervenir l’ex-conseller de Cultura Max Cahner, el catedràtic d’economia Jacint Ros, la periodista Patrícia Gabancho i l’actriu Carme Sansa, que va llegir el manifest. Bassols va aclarir que ‘no som un partit polític ni ho pretenem’ (vegeu el vídeo).

L’associació té per fi de sensibilitzar la societat catalana sobre la independència. L’ex-conseller Bassols va invocar l’europeisme dels catalans i a la predisposició al pactisme a l’hora d’organitzar la convivència de la societat catalana.

El manifest proclama que els catalans viuen en una ‘sempiterna dependència d’Espanya, cada dia més insuportable’. Troba mesquines les retallades de l’estatut, i que gairebé tres anys després de l’aprovació no s’ha fet cap pas endavant. Reivindica la independència no solament per motius culturals o lingüístics, sinó també per ‘supervivència nacional i econòmica’. Finalment, descarta el federalisme, perquè l’estat espanyol ‘ni l’accepta ni l’acceptarà’.

L’editor Max Cahner va explicar que els catalans vivien en un estat hostil i reivindicà les emissions de TV3 al País Valencià. L’ex-síndic de comptes, Jacint Ros, va declarar que la independència econòmica era possible i que els avantatges superaven els inconvenients; que l’estructura econòmica catalana era sòlida, malgrat el control de l’estat espanyol, i que Catalunya podria aguantar perfectament en soledat. La periodista catalano-argentina Patrícia Gabancho va dir: ‘Als catalans, us costa molt d’unir-vos’, però va trobar positiva la creació de plataformes que, tot i no anar unides, ‘han de caminar cap a la mateixa direcció’.

Entre els assistents a l’acte hi havia l’arquitecte Oriol Bohigas i l’ex-president del parlament, Heribert Barrera. També Ruth Carandell, de Reagrupament, que va dir a Vilaweb que, en el context polític que es configurava, ‘només hi hauria dues decisions a prendre: o ser espanyolista o ser independentista’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any