Els reis de la música

  • VilaWeb TV us ofereix un vídeo amb un recull dels grups que més van brillar el 2008 · En formen part Roger Mas, Manel, la Brigada, Guillamino i Antònia Font

VilaWeb
Redacció
05.01.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 2008 es van sentir cantants i grups de bona qualitat, que van demostrar el gran moment de la música catalana. N’hi ha que fa anys que s’enfilen als escenaris i n’hi ha que tot just ara despunten. A VilaWeb n’hem escollits cinc i us els presentem en aquest vídeo. Són el cantant Roger Mas; Guillamino, nom artístic de Pau Guillamet; Antònia Font, que va actuar al Liceu; la Brigada de Vilanova i la Geltrú i el grup revelació de l’any, Manel.Amb ‘Les cançons tel·lúriques’, Roger Mas ha demostrat talent i art. A la primera part del disc, aquest cantant solsoní musica textos de mossèn Cinto Verdaguer, i a la segona, reinterpreta cançons tradicionals, com els goigs de la Mare de Déu del Claustre. Roger Mas va rebre fa uns quants mesos el premi Puig Porret per aquest treball.

Amb els anys el músic i productor Pau Guillamet ha anat definint veu i estil, cada dia més a prop del soul. La crítica internacional ja fa temps que en parla, de Guillamino, però, el salt a un públic més vast, l’ha fet amb el disc ‘Les minves de gener’, aparegut l’any que acabem de deixar.

Antònia Font va sorprendre tothom quan va publicar ‘Coser i cantar’, amb versions de les seves cançons amb l’orquestra simfònica de Bratislava. Aquest grup mallorquí és un dels protagonistes indubtables de l’any passat, gràcies al concert que va fer al Gran Teatre del Liceu.

Dels grups que es van fer conèixer el 2008, n’hem triats dos: el quintet de Vilanova i la Geltrú, la Brigada, un dels més aclamats gràcies al disc de debut, ‘L’obligació de ser algú’, amb cançons folk influïdes per Bob Dylan, Neil Young o Elvis Costello.

Els barcelonins Manel s’han convertit en el grup de l’any amb majúscules. Feia anys que a l’escena del pop català no apareixia un fenomen com aquest i tota la crítica coincideix a lloar-los. En són les credencials ‘Els millors professors europeus’, un primer disc que fa preveure un futur prometedor.

B. Z.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any