Es mor als 86 anys el pintor Joan Abelló

  • Va reunir una de les col·leccions d'art privades més importants del país

VilaWeb
Redacció
26.12.2008 - 17:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pintor Joan Abelló es va morir ahir a Barcelona, un dia abans que complís 86 anys. La capella ardent s’instal·larà avui a la tarda al tanatori de les Corts. El funeral es farà demà a l’església parroquial de Sant Vicenç, a Mollet del Vallès, a les dotze del migdia. El Museu Abelló, a Mollet, d’on era originari Abelló, obrirà demà i diumenge i posarà a disposició de la ciutadania un llibre de condols durant tota la setmana vinent.Joan Abelló i Prat va néixer a Mollet del Vallès l’any 1922 i es va iniciar des de molt jove en el món de la pintura. Del seu període formatiu, cal destacar el mestratge de Pere Pruna i de Carles Pellicer, i la influència a través de les obres que Joaquim Mir havia realitzat a Mollet.

Com molts artistes del segle XX, Abelló va fer estades a Londres, Bèlgica, l’Illa de Man i París. En els anys seixanta va retornar a Mollet –on es va interessar de nou pels paisatges del Vallès i del Mediterrani–, però no va abandonar els grans viatges per Europa, Àfrica, Costa d’Ivori, Marroc o Brasil.

En paral·lel al seu vessant artístic, Abelló va desenvolupar la passió pel col·leccionisme, que va iniciar, segurament, influït per l’atmosfera de Can Pellicer i del taller de Miracle, on va aprendre restauració, així com per les visites a l’estudi de Manolo Hugué. De mica en mica, Joan Abelló va engrandir la seva col·lecció, embrió del futur museu.

L’any 1996, Joan Abelló va fer donació a l’Ajuntament del Mollet del Vallès del seu fons d’art i es va crear la Fundació Municipal que porta el seu nom. El Museu i la Casa del Pintor es van obrir al públic el mes de març de 1999. Joan Abelló va ser distingit amb la medalla de Molletà Il·lustre i amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, entre altres reconeixements.

Enllaços
Comunicat de l’Ajuntament de Mollet del Vallès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any