Desconvocada la vaga als CAP de Barcelona prevista per a avui

  • L'ICS s'ha compromès a posar en funcionament una unitat de reforç per a l'atenció domiciliària · Els metges continuen denunciant les mancances als ambulatoris

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.12.2008 - 07:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta matinada, després d’una llarga negociació, ha quedat desconvocada la vaga de metges dels Centres d’Atenció Primària de Barcelona (CAP) prevista per a avui. Representants de Metges de Catalunya i de l’Institut Català de la Salut (ICS) han arribat a un acord in extremis segons el qual l’ICS es compromet a posar en funcionament, abans de final d’any, una unitat mèdica de reforç que assumeixi una part de l’atenció mèdica domiciliària.La vaga havia estat convocada per protestar contra l’ampliació dels horaris del servei de visites a domicili, que es va aplicar a partir de l’1 de desembre sense que l’ICS hagués previst un reforç de la plantilla. Fins aquest desembre, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) s’ocupava de fer l’atenció domiliciària de 7.00 a 9.00 i de 17.00 i 19.00, però arran d’un acord signat entre el Servei Català de la Salut (CatSalut) el SEM va abandonar aquesta tasca argüint manca de facultatius. L’ICS va decidir, aleshores, que l’atenció domiciliària en aquestes franges horàries l’assumissin els metges dels CAP, que ja cobreixen habitualment la demanda domiciliària des de les 9.00 a les 17.00.

L’acord al qual s’ha arribat aquesta matinada estableix que els CAP continuaran assumint l’atenció domicilària també de 17.00 a 19.00, i l’ICS s’ha compromès a posar en funcionament més unitats abans d’acabar l’any i una unitat mèdica de reforç per a aquesta franja horària.

‘Encara hi ha mancances importants’

Tot i aquest acord sobre l’atenció domiciliària, els metges dels CAP continuen protestant per la manca de recursos als centres per l’augment del nombre de pacients i de visites. ‘En aquest últim any han canviat ben poques coses i seguim en una situació igual de desastrosa’, ha dit a VilaWeb el director del CAP del Raval Sud, Jaume Morató.

Fa exactament un any les protestes dels metges van arribar a un dels punts més àlgids, amb manifsstacions i concentracions de protesta periòdiques. L’Institut Català de la Salut (ICS) havia proposat aleshores d’allargar una hora més l’horari dels CAP, amb el designi de millorar-ne el servei. Aquesta proposta va ser rebuda amb molta oposició de la comunitat mèdica i va quedar ajornada indefinidament, al·legant manca de consens per a aplicar-la.

VilaWeb ja va explicar en aquest vídeo la situació dels CAP i la posició dels metges i del departament de Salut.

Destitució del director de l’ICS

El Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya va aprovar el 14 de novembre passat el nomenament d’Enric Argelagués, hematòleg i fins llavors gerent de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, com a nou director gerent de l’ICS, després de la destitució de Francesc José María, el passat 3 d’octubre, que va confirmar el Departament de Salut.

La destitució de José María era una de les peticions del col·lectiu de metges d’ençà de la polèmica sorgida arran del polèmic cessament, ara fa un any, del director del CAP Raval Sud, Jaume Morató, per haver criticat l’ampliació horària proposada per l’ICS i les polítiques administratives sobre atenció primària en aquesta carta, enviada als altres directors dels CAP de Catalunya. El departament de Salut va readmetre Morató sis dies després del cessament. Els metges, però, van continuar fent mobilitzacions i reclamant la dimissió de José María.

Morató veu el canvi de la direcció amb escepticisme i dubta que el nou director tingui prou caràcter polític per a canviar les línies d’actuació actuals de l’ICS.

Enllaços
VilaWeb TV: Els metges protesten per les mancances als CAP I Falten metges, sobren aspirants
Webs a Nosaltres.cat: Medicina i salut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any