Gora Obama!

  • Una part de la comunitat basca de l'estat nord-americà d'Idaho dóna suport al senador d'Illinois

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.02.2008 - 16:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En plena allau d’informacions sobre les primàries nord-americanes d’aquesta setmana, alguns mitjans bascos s’han fixat en una anècdota. En un míting multitudinari en favor del candidat demòcrata Barack Obama, tingut a Boise (capital d’Idaho), el batlle de la ciutat, Dave Bieter, va encoratjar el senador amb un sonor Gora Obama (‘visca Obama’, en èuscar). I no és estrany, atès que Idaho és un dels estats on es van establir molts pastors bascos els segles XIX i XX, i la llengua i la cultura basques s’hi mantenen vives.A Boise mateix hi ha centres culturals, museus, restaurants, esbarts i, fins i tot, una escola d’immersió en èuscar.

A més, fa dos anys l’estat d’Idaho va començar a emetre matrícules de vehicles amb distintius bascos, i el 2004 la Cambra de Representants d’Idaho es va declarar favorable a l’autodeterminació d’Euskal Herria.

Com s’explica a la web de Boise, el batlle Dave Bieter té arrels basques i és membre fundador de la coral i de l’esbart bascos de la ciutat.

Segons el cens nord-americà de l’any 2000, hi ha 57.793 ciutadans nord-americans que es declaren d’origen basc, la majoria als estats de Califòrnia, Idaho, Nevada, Washington i Oregon.

Enllaços
Vídeo: Gora Obama!

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any