El Leopard d’Apple arriba a les botigues

  • El nou sistema operatiu presenta espectaculars millores gràfiques i funcionals

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.10.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Leopard, la cinquena gran versió de MacOSX, és, segons Steve Jobs, la millor actualització que mai hagi fet Apple del seu sistema operatiu. Ara ja es pot trobar a les botigues des de i ofereix tres-centes novetats respecte del Tiger, la versió anterior. Aquestes novetats inclouen millores de disseny i d’usabilitat, un dispositiu revolucionari de còpies de seguretat automàtiques anomenat Time Machine i un escriptori renovat amb efectes tridimensionals. Hi ha una presentació en vídeodel nou sistema operatiu.Pluralitat d’escriptoris en tres dimensions

Les que més es veuen són les novetats gràfiques de l’escriptori, amb efectes tridimensionals i una barra d’eines amb transparències, on es poden guardar documents aplegats en pileres o ‘stacks’. A més, el Leopard ofereix una novetat molt útil, anomenada Spaces, disponible de fa temps als sistemes operatius GNU/Linux, consistent en una pluralitat d’escriptoris que poden funcionar alhora, amb aplicacions diferents a cada un (una combinació de tecles porta de l’un a l’altre).

La màquina del temps

A més d’aquests canvis més visuals, n’hi ha que converteixen el Leopard en un sistema operatiu molt més útil i funcional que no pas el Tiger. Per exemple, el sistema de còpies de seguretat anomenat màquina del temps (‘Time Machine’) funciona automàticament i possibilita la recuperació de qualsevol document perdut; de fet permet de recuperar l’estat de l’ordinador en un dia i hora determinats.

Millores de programari

Programes com l’iCal, l’iChat i el Mail, molt renovellats, presenten més opcions que no pas ara. L’Spotlight, el cercador intern del Mac, és ara més potent i pot fer cerques amb lògica booleana. La pre-visualització s’ha remodelat de manera que, sense es poden mirar fotografies i editar i reproduir films sense obrir-los.

A més a més, amb el programa Boot Camp, fins ara en fase de proves, es poden instal·lar sistemes diferents en un mateix ordinador: per exemple, el Windows i el Leopard.

L’èxit d’Apple

El ressò innegable que ha aconseguit Apple des de la sortida dels iPod, sobretot, amb l’aparició de l’iPhone, també s’ha traduït en un augment de les vendes d’ordinadors a tot el món. En tan sols un any, Apple ha passat de vendre un 2,5% dels ordinadors del món a vendre’n un 3%, i als Estats Units ha passat del 4,8% al 5,9%. I l’espectacularitat del nou sistema operatiu, que costa cent vint-i-nou euros, encara pot fer créixer més les vendes d’ordinadors de la companyia de Cupertino.

Més seguretat

MacOS X era, i és, un sistema operatiu força minoritari, comparat amb el Windows de Microsoft. Això ha afavorit que cap virus no hagi afectat encara els ordinadors d’Apple, sinó algun cuc o cavall de troia. Però l’èxit de la companyia fa témer l’aparició de programari maligne. Per això el Leopard inclou novetats de seguretat, com un tallafocs versàtil que controla més bé els ports d’entrada a l’ordinador.

Enllaços
Guia en vídeo per al nou Leopard.
Wired.com: New Treats and Tiny Tweaks Make Mac OS X Leopard Spot On.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any