La processó del silenci d’Ontinyent

VilaWeb
Redacció
03.04.2007 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada Dijous Sant, a la mitjanit, Ontinyent s’endinsa en el silenci i la foscor per reprendre una de les seues més ancestrals tradicions, les desfilades barroques de dol, les “andanes públiques”. La “Processó del Silenci” recorre els estrets carrerons medievals de la Vila entre torxes i precs, amb les imatges del Crist de la Misericòrdia i la magnífica Soledat, obra de Marià Benlliure.Els penitents, els personatges bíblics, l’austeritat de les confraries i el respecte del públic doten aquesta processó d’un recolliment i d’una espectacularitat que cal viure intensament.

Programa i Protocol 2007

La Processó del Silenci començarà en la mitjanit del Dijous Sant, quan entrem ja en el Divendres de la Mort del Senyor, una vegada haja conclós el Via Crucis de la Parròquia de l’Assumpció i siguen apagats els fanals del barri de la Vila.

Tots els participants (amb l’excepció de les confraries organitzadores), s’agruparan en la plaça de Sant Roc, d’on eixiran en desfilada pel carreró del Palau i el Fossaret, per arribar a la plaça de la Vila.

Inicia la desfilada l’Andador de la Soledat, acompanyat per tambors sords.

En arribar davant de la Porta de les Dones, o del Bon Pastor, els esperen el President i el Majordom de Processó de l’Expiració i el Clavari i el Macip de la Soledat. L’Andador de la Soledat demanarà permís per començar la processó. En assentir els caps de les confraries, el Majordom i el Macip faran tres colps amb una maça a la porta del temple, que s’obrirà per deixar eixir la Creu de Guia de l’Expiració, que acompanyarà l’Andador de la Soledat en tot el recorregut processional.

En primer lloc, desfilaran aquells fidels no confrares ni germans que ho desitgen, amb cera o torxa, i al darrere aniran aquells confrares i confraresses que no duen vesta ni ròssega.

Després, desfilaran els confrares del Nostre Pare Jesús Natzaré.

Participen després dos personatges bíblics tradicionals recuperats enguany: Sant Pere i Sant Joan de la Palma.

Arribarà després el torn de processó de la Confraria dels Assots a la Columna. Entre ells desfilaran els portadors dels coixins amb les cadenes i els claus de Crist.

A continuació, arribarà la confraria de l’Oració de l’Hort, entre la qual desfila el jove criat de Pilat i els presos penitents amb cadenes.

Serà el torn de desfilada dels confrares de la Dolorosa. Entre ells aniran dos penitents amb creu.

Seguidament arriba el torn de la Germandat de la Santa Faç. En arribar, el Macip de la Soledat entrarà a l’església per acompanyar el personatge de la Dona Verònica, que s’integrarà en la processó.

En passar els germans de la Santa Faç, apareixerà un penitent amb creu i coronat d’espines guardat per confrares vestits amb les robes dels soldats romans de la Soledat. Quan arriben al davant de la porta, la Dona Verònica i el Macip desfaran el camí que hagen fet. La Verònica aproparà al rostre del penitent la tela en què hi ha dibuixat el rostre de Jesús i el desplegarà. Tot seguit avançarà fins ocupar el seu lloc anterior i definitiu a la processó.

Quan haja desfilat aquest grup, participarà com a darrera germandat ontinyentina convidada, l’Ecce Homo, la històrica Capeta de la Sang, com a confraria degana que és de la nostra Vila Reial.

De seguida, i des de dins del temple, desfilarà la Germandat de l’Expiració, que acompanya el seu Crist de la Misericòrdia, dut horitzontalment pels germans, i seguit per tambors.

Tot seguit, eixiran de dins del temple els confrares i les confraresses de la Soledat que acompanyen la imatge, duta a muscles pels portadors.

Tot seguit, després dels tambors, desfilarà la presidència de la processó, el Consiliari o Prior de les confraries organitzadores, els convidats per les confraries i el President de l’Expiració amb el Clavari de la Soledat.

El recorregut de la Processó del Silenci és el següent: plaça de Sant Roc, carreró del Palau i Fossaret. Plaça de la Vila, carrer de l’Església, carrer Major de la Vila (Plaça de Sant Pere de Verona i carrer de la Trinitat), carrer Banyes o dels Hams (Roses), plaça de Dalt (Major), carrers de la Magdalena i del Regall, pujada del Fossaret i plaça de la Vila. Conclou la processó dins de l’Església de l’Assumpció de Santa Maria, on s’hi accedeix per la Porta de les Dones. Es tanca l’acte amb unes paraules i un prec dirigit pel Consiliari o Prior de les confraries organitzadores.

En concloure la Processó, els organitzadors conviaran els participants i el públic a una xocolatada, que serà servida als locals de l’Associació de Veïns de la Vila.

Recomanacions

– En la processó, són convidades a participar totes aquelles persones que ho desitgen. Els preguem, això sí, que respecten escrupulosament les recomanacions dels organitzadors. Així, si no duen vesta ni ròssega, caldrà que es situen al principi de la processó. Cal que s’agrupen en la plaça de Sant Roc i partisquen des d’allí. Per evitar problemes i enrenous, no es permetrà l’accés des de qualsevol altre lloc del trajecte.

– Els germans i confrares que vulguen vestir les vestes de les seues confraries pròpies no duran capa ni cucurulla, però sí el caputxó posat. Es prega encaridament que no duguen el cap descobert.

– Es prega als assistents que guarden el màxim silenci i respecte, especialment dins del temple de l’Assumpció i mentre estiguen presents les imatges.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any