Ernest Folch deixa el Grup 62 i torna a Cultura 03

  • L'editor tornarà a dirigir Ara Llibres i vol tirar endavant un projecte editorial més gran i ambiciós

VilaWeb
Redacció
19.10.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tal com va avançar VilaWeb, Ernest Folch deixa el Grup 62. Ho diu en un comunicat. Planeta li havia ofert el càrrec de director editorial de tots els segells, incloent-hi els d’Enciclopèdia Catalana, però no l’ha acceptat. Fonts acostades a Folch expliquen que, després de la fusió dels segells catalans de Planeta i d’Enciclopèdia dins el Grup 62, considera ingovernable el nou grup i li sembla impossible de treballar-hi sense conflictes continus.Diu Ernest Folch al comunicat: ‘D’aquí a pocs dies m’incorporaré a Ara Llibres, editorial del Grup Cultura 03, de la qual sóc accionista. És una decisió que prenc amb molta il·lusió i amb la certesa que som en un dels moments més excitants i importants de la història de l’edició en català. L’acord amb el Grup cooperatiu Cultura 03 em permetrà de dirigir un projecte editorial i cultural ambiciós, creatiu i diferent, que explicaré amb detall d’aquí a molt poques setmanes. El Grup Cultura 03 també té la intenció de consolidar i expandir els acords de col·laboració establerts amb el Grup 62′.

Folch és propietari del 50% d’Ara Llibres (l’altre 50% és de Cultura 03), editorial que va fundar l’any 2002.

L’editor dóna les gràcies ‘als editors i treballadors del Grup 62, que m’han permès de ser el cap visible d’uns èxits que sovint no eren meus, sinó seus; als llibreters de Catalunya, que m’han ajudat molt més enllà d’allò que era raonable; a la Caixa, per haver confiat en mi; a Josep M. Castellet i als consellers de 62, que sempre m’han fet costat; a Rosa Cullell, que va ajudar a fer possible que el Grup 62 fos capdavanter del mercat de l’edició en català; i a José Manuel Lara, per la il·lusió que m’ha transmès durant aquests mesos’.

Conflicte viu

Durant la Fira de Frankfurt, a primers d’octubre, va esclatar el conflicte entre Enciclopèdia Catalana i Planeta (tots dos amb un 30% del grup; l’altre 30% és de la Caixa), quan Enciclopèdia es va assabentar que la intenció de Planeta era de nomenar Ernest Folch director editorial de tots els segells (els més importants: Edicions 62, Empúries, Columna, Proa). Llavors el director general d’Enciclopèdia, Albert Pèlach, va dir als mitjans de comunicació que no considerava necessària la figura del director editorial per a coordinar tots els segells del nou Grup 62 i que no pensava abonar el nom de Folch. La reacció de José Manuel Lara, propietari del grup Planeta, es va fer pública durant el Premi Planeta. Lara va manifestar, visiblement irritat, que Pèlach s’havia equivocat utilitzant els mitjans de comunicació per moure disputes, que no era seriós de dir que la figura del director editorial no era necessària i que, en tot cas, aquestes no eren maneres de gestionar una empresa. Tambéi va qualificar la política d’Enciclopèdia Catalana de florentina.

Ernest Folch (Barcelona, 1972) ja havia estat al Grup 62, sota la direcció d’Oriol Castanys, però ara feia quatre anys que hi havia tornat, cridat per Rosa Cullell, que n’era la consellera delegada nomenada per la Caixa (llavors propietària de més del 80% del grup). L’any passat Rosa Cullell va deixar 62 per fer-se càrrec del Gran Teatre del Liceu i Ernest Folch va passar a ser el director editorial del grup.

Enllaços
Més informació a VilaWeb Lletres.
Notícies anteriors: Lara ataca Enciclopèdia Catalana.
El Punt: ‘Planeta aposta per Ernest Folch com a director editorial del nou Grup 62‘.
Un home de Planeta dirigirà el nou Grup 62‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any