Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

06.03.2014

La batalla de l’escola

El debat sobiranista del Principat ha tapat o relegat sensiblement la batalla de l'escola. Però alerta. L'estat espanyol desplega a tots els Països Catalans una ofensiva brutal contra l'ensenyament i contra la llengua. Com no l'havíem vist d'ençà de la mort de Franco. Amb lleis, amb tancaments d'escoles, amb imposició de programes pretesament trilingües, amb amenaces contra mestres i pares... Tot l'aparell de l'estat s'hi ha abocat, per mirar d'anorrear la normalització lingüística al Principat, al País Valencià i a les Illes. Simultàniament. Som una unitat d'agressió i ja ni tan sols guarden les formes. Wert ahir, quan presentava la seua llei, va deixar palès que l'única llengua protegida seria el castellà. Més clar, l'aigua i més directe, impossible.


A les Illes i al País Valencià la reacció és a l'altura dels fets. La targeta roja contra Fabra demà serà un bon indicador de la feblesa del PP. I a les Illes la mobilització de pares i mestres és simplement insuperable. Tanmateix, tinc la sensació que al Principat la gent no és conscient fins a quin punt hi ha en joc molt més que la llengua de l'aula. 


L'atac concertat contra la llengua pretén dos objectius, al Principat. El primer és evident: trencar la convivència que no han pogut trencar fins ara. A Madrid veuen impotents que el país no s'ha migpartit pel procés independentista i volen migpartir-lo costi què costi, tal com va dir Aznar. Ja els queden pocs mesos i pocs recursos per a fer-ho, i per això tot l'esforç va adreçat contra la llengua i usant els xiquets. A veure si així es poden crear les situacions d'enfrontament obert i públic que necessita la seua estratègia de desestabilització.


La segona cosa que cerquen és fer esclatar el conflicte abans del referèndum, o paral·lelament. La consellera Rigau ha donat ordres explícites de desobeir la llei Wert. A escoles i a editorials, amb el suport del Parlament de Catalunya. Ara, imagineu-vos que el mes de setembre, quan comence el curs, la consellera és encausada davant els tribunals per això. O fins i tot que intenten detenir-la. No és cap hipòtesi irreal. I alerta les conseqüències que tindria, a dos mesos del referèndum.

Mail Obert