Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

29.07.2013

Els considere uns delinqüents

Aquest cap de setmana el FROB ha presentat discretament els seus comptes. I, molt sorprenentment, el fons creat per l'estat espanyol per reestructurar la banca ha comptabilitzat com a perduts 25.200 milions d'euros. Què vol dir que els ha comptabilitzats com a perduts? Doncs molt senzill: que no compta tornar-los a veure mai. O, dit d'una altra manera, que els receptors, que són els bancs i caixes nacionalitzats, ja no cal que els tornen. Que se'ls troben regalats.


Estic esbalaït. Fa només nou mesos, Mariano Rajoy en persona va dir solemnement al parlament que allò era un préstec. Un préstec, com tothom sap, es torna. Generalment amb interessos. Tanmateix, aquest curiós préstec no s'ha hagut de tornar. I, a més, l'any passat el FROB ja va consignar onze mil milions d'euros com a perduts. De manera que podem fer una suma fàcil i resulta que en tan sols dos anys els bancs i caixes han rebut prop de trenta-set mil milions d'euros que no cal que siguen retornats. A l'estat. O siga, a nosaltres, que al final som els qui amb els nostres impostos hem finançat, principalment, aquest escàndol.


Posem-ho en perspectiva, perquè aquestes xifres tan gruixudes solen marejar. El pressupost de la Generalitat de Catalunya del 2012 era de 29.727 milions d'euros. Tot el pressupost. Per tant, el FROB ha regalat als bancs i caixes nacionalitzats en un any una xifra que pràcticament equival al pressupost sencer de la Generalitat, una miqueta menys. Torne a dir-ho: regalat. No cal que ho tornen.


Això és una estafa. I els qui l'han feta són, els considere, uns delinqüents.

Mail Obert