Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

01.06.2010

Israel: molt més que no un error

L'atac israelià als vaixells de l'anomenada 'flota humanitària' és molt més que un error. És una greu violació de les normes més elementals de la convivència internacional i té per conseqüència que l'esperança en la renovació del procés de pau se'n vaja en orris, que segurament és allò que l'actual govern d'Israel volia. I ara, doncs, què?

Israel, el seu exèrcit, no fa mai actuacions d'aquesta mena a la babalà. El Tsahal és un dels exercits més disciplinats i eficaços del món i creure que hi ha hagut alguna mena d'error en l'atac és simplement impossible. L'atac s'ha fet en aigües internacionals, fet que pràcticament deixa sense arguments els govern israelià. S'ha fet, a més, a civils i el govern israelià no pot demostrar de cap manera que el vaixell portàs armes o que els seus passatgers foren violents. I és simplement grotesc de presentar la reacció dels passatgers com si fóra un atac comparable a la invasió dels vaixells per una força armada o dir que són d'al-Qaida.

Què pretenia, doncs, Israel? El seu govern diu que havia ofert a la flota accés a través seu a Gaza. És raonable que no el cregueren. Podria haver aturat els vaixells simplement oposant-s'hi en aigües jurisdiccionals pròpies. No ho ha fet. Què pretenia, doncs, al preu d'enemistar-se durant anys, fins i tot, amb el seu únic aliat fiable del món musulmà, Turquia?

Només hi ha una explicació raonable. El govern dels Estats Units havia esbossat una represa de l'acord de pau. Acord que implica l'existència d'un estat palestí a Cisjordània i Gaza. El primer ministre israelià havia de visitar la Casa Blanca, hores després de l'atac i, com és evident, no hi ha anat. La possible pressió d'Obama ha resultat, doncs, desarticulada. Al govern israelià, el procés de pau ara ja no li interessa. Ha aïllat Gaza de Cisjordània i la política d'assentaments va buidant, cada dia més, Cisjordània de palestins. És qüestió de temps que, per la força, Israel aconseguesca més beneficis que no pactant la pau. I amb una acció tan brutal com la d'ahir s'assegura que no haurà de fer marxa enrere en la Cisjordània ocupada.

Contra això l'únic llenguatge vàlid és la pressió internacional, concretament dels Estats Units i de la Unió Europea. I en aquest sentit crec que la UE hauria de suspendre l'acord d'associació amb Israel, en vigor des de l'any 2000.

Mail Obert