Puig veu positiu que les autonomies puguin demanar l’estat d’alarma

  • Diu que no descarta demanar-ho pel País Valencià si és necessari, però que ara no es donen les circumstàncies

VilaWeb
EFE
26.08.2020 - 16:12
Actualització: 26.08.2020 - 22:37

El president de la Generalitat, Ximo Puig, veu ‘positiu’ que les autonomies puguin demanar l’estat d’alarma i ha dit que no entén les crítiques a una mesura que, a parer seu, aprofundeix i reforça l’autogovern i la co-governança. En una conferència de premsa després d’haver-se reunit amb els consellers d’Educació, Vicent Marzà, i de Sanitat, Ana Barceló, Puig ha dit que d’aquesta manera es dóna cobertura jurídica a la possible limitació d’alguns drets i ha dit que no descarta demanar-ho pel País Valencià si fos necessari.

‘Si és necessari per a garantir la salut pública de valencians i valencianes, prendrem totes les mesures necessàries, i entre elles està l’estat d’alarma per a establir confinaments selectius o per a limitar la mobilitat’, ha dit. De totes maneres, ha assegurat que en aquests moments la situació de la covid-19 al País Valencià ‘està controlada’, encara que no és satisfactòria, de manera que no es donen les circumstàncies per a demanar l’estat d’alarma.

No obstant això, ha dit que amb aquesta decisió el govern espanyol reforça la idea de co-govenança i la capacitat de co-decisió. Puig ha insistit que la situació de la covid-19 no és igual a cada comunitat autònoma, de manera que la resposta no pot ser unitària.

Sobre l’oferta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que militars facin de rastrejadors ha dit que encara no s’ha avaluat la qüestió i que el País Valencià va ‘pel camí correcte’, però que si des de Salut Pública es considera que són necessaris més rastrejadors els demanaran. En la mateixa línia, la consellera de Sanitat ha dit que no renunciaran a cap recurs, i que segons evolucioni la pandèmia veuran què cal.

Pel que fa a la implantació de l’aplicació mòbil Radar Covid, Puig ha dit que acordaran amb el ministeri espanyol la instal·lació d’alguna prova pilot, però sempre des del ‘màxim rigor’ i ‘la màxima prudència’, per a no generar més confusió o estrès en l’espai sanitari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any