Barcelona (ACN).- El Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat passarà de tenir cinc a deu centres en un termini de dos anys, segons el president de la companyia, Xavier Torra. En una entrevista amb l’ACN, Torra no s’inquieta pel nombre de centres que pugui integrar Eurecat, sinó que es faci a un ritme ‘sostingut’ i que el fet d’integrar-lo impliqui una ‘complementarietat’ més gran de l’oferta tecnològica per a les pimes catalanes. En relació amb el fet que el sector innovador tingui capacitat o no per a crear prou ocupació per a posar fi a l’atur enquistat a Catalunya, Torra assegura que directament no. Tot i així, sí que creu que pot generar prou riquesa perquè uns altres sectors puguin originar llocs de treball.

Eurecat es va constituir a instàncies del govern per integrar els centres tecnològics que hi ha a Catalunya i desplegar una oferta més racional i centralitzada per a les pimes catalanes de sectors diferents d’activitat.

Xavier Torra, com a vicepresident des del novembre del 2014 i des del juliol com president d’aquest organisme, té la funció prioritària de construir aquesta oferta integradora de serveis que avui formen els cinc centres tecnològics que són integrats a Eurecat.

Aquests centres són Ascamm, Barcelona Digital, Cetemmsa, Barcelona Media i el CTM (Centre Tecnològic de Manresa) que ha estat l’últim de formar-ne part. En el decurs d’aquest any s’afegiran un parell més de centres, el primer, Leitat. Xavier Torra preveu que durant els pròxims dos anys arribaran molt probablement als deu centres, el doble que els actuals.

Tot i aquest ritme d’incorporacions, Torra explica a l’ACN que més que anar integrant centres a l’Eurecat l’objectiu és que aquest ritme d’integració sigui sostingut i permeti de construir una oferta ‘complementària’ i tecnològica beneficiosa per a la majoria de pimes catalanes que per a ‘sobreviure’ al mercat han d’innovar. ‘Les empreses o bé ofereixen alguna cosa nova o, si es mantenen, moren’ assegura el president d’Eurecat.

El centre presidit per Torra aplega l’experiència de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 38 milions d’euros anuals i dóna servei a més de mil empreses. Eurecat té instal·lacions a Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Manresa i Mataró i una seu a Brasil. El centre participa en 160 projectes d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 empreses spin-off.

L’activitat d’Eurecat es dirigeix a tots els sectors però, en especial als de l’alimentació, l’automoció, el comerç i el turisme, la salut, l’energia i recursos, ferroviari i aeronàutic, indústries culturals i creatives, sistemes i processos industrials, tèxtil i les TIC. A més, dóna suport a l’aplicació de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) que es desenvolupa als sectors prioritaris per a les polítiques de recerca, innovació i industrial fins el 2020.

Innovació i ocupació
En relació amb el debat si les empreses innovadores basades amb la tecnologia seran capaces d’absorbir l’ocupació perduda durant aquesta crisi pel sector de la construcció i la indústria d’encaix o acoblaments, Torra ho veu clar i assegura que aquest sector innovador no podrà absorbir l’atur originat per aquestes activitats. El sector innovador requereix una mà d’obra amb uns determinats nivells de formació i habilitats tecnològiques que no formen part dels aturats que són enquistats a les llistes de l’atur de llarga durada i per això és un sector avançat de l’economia que per naturalesa no pot absorbir aquest atur.

Tot i això, Torra diu que amb un nou model productiu basat en empreses innovadores s’orgina una situació general de riquesa que és capaç de crear una estela de sinergies que possibilita que uns altres sectors i empreses col·laterals puguin crear llocs de treball de menys valor afegit, que sí que podran absorbir aquest atur de llarga durada. ‘Si les empreses poden innovar, podran vendre i, si venen, hauran de produir més i generaran riquesa’. ‘La creació d’ocupació passa per vendre més’, conclou el president d’Eurecat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.