Poc abans de la publicació d’aquest monogràfic, el Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) donava a conèixer el seu Cinqué Informe d’Avaluació, segons el qual «l’escalfament del planeta és inequívoc» i «la influència humana en el sistema climàtic està clara». Arriba, per tant, el moment de prendre mesures per a mitigar aquest procés i adaptar les nostres vides a una nova situació.

Viure amb el canvi climàtic recull els anàlisis realitzats per reconeguts experts que aborden, des de distintes perspectives, un afer certament polièdric i complex. A més d’especialistes, tots ells són persones implicades en la defensa del medi ambient, a qui agraïm la seua generosa contribució.

La nostra mirada pluridisciplinària es basa en el convenciment que la ciència del clima necessita buscar suport en altres disciplines, com la sociologia, l’educació, l’economia i la comunicació. Només així serà possible traslladar eficaçment les seues conclusions al conjunt de la societat.

Fins ara, la comunitat científica no ha tingut gaire èxit en el seu intent que els ciutadans es fagen càrrec de la gravetat de la situació. Com posen de manifest les reflexions aquí recollides, aquest fracàs guarda relació amb la complexitat del problema, però també amb la ineficàcia de les accions educatives i de comunicació que s’han dut a terme fins el moment. Només així pot entendre’s que el sistema educatiu encara no haja aconseguit formar adequadament els joves en relació al canvi climàtic, que continue sent un tema marginal als mitjans de comunicació, o que les veus negacionistes continuen tenint una notable influència en la societat.

Llig l’article sencer i el número Viure amb el canvi climàtic a la web de Mètode.

Bienvenido León.

Què és Mètode?

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb