El Visa pour l’Image és un dels festivals de fotoperiodisme més destacats del món que es fa cada any a Perpinyà i la Maternitat Suïssa d’Elna un dels indrets més simbòlics de Catalunya Nord. Ara, totes dues institucions han unit forces i a partir d’avui es pot veure una exposició d’aquest prestigiós festival a la seu de la maternitat. A més es tracta d’una mostra especialment adient al passat d’aquesta institució, que després de la guerra de 1936-39 va atendre a tantes dones refugiades embarassades i les va ajudar a donar llum als seus fills.

La mostra, que es podrà veure fins a l’11 de desembre, és diu ‘Displaced – Dones en exili’ i de la mà de Marie Dorigny descriu l’espantós periple de dones sirianes i afganeses que fugen amb els seus fills de la guerra per arribar a Europa. Entre el desembre de 2015 i el gener de 2016, la fotoperiodista francesa Marie Dorigny ha viatjat a Grècia, Macedònia i Alemanya, amb les dones refugiades. Elles són el 50% dels exiliats però sofreixen més discriminacions i violència que els homes.

Des de les platges de Lesbos fins als centres de refugiats d’Alemanya, Marie Dorigny segueix les dones que s’amunteguen en vaixells fràgils o en trens, i negocien el seus passis. Alguna vegada sotmeses als barquers, circulen de nit arran de les reixes de ferro que separen els punts de control i de pas. Rurals o urbanes, combreguen en la fugida i el risc. Aquestes fotos fosques narren l’esperança humana, més enllà de les cares inquietes i esgotades. Aquesta exposició encarregada pel Parlament europeu s’ha presentat en el festival Visa pour l’Image 2016 de Perpinyà.

Marie Dorigny , una autora amb compromís

Marie Dorigny es va convertir en fotoreportera arran de la Revolució romanesa, el 1989. Aquesta viatgera amb compromís, discreta i observadora, denuncia les injustícies i vol fer trencar esquemes. Els seus temes d’estudi són l’esclavitud domèstica, la mainada treballadora al món, la prostitució i la immigració clandestina.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb