València, escenari de la primera de les vint-i-una Assemblees de Lectors de VilaWeb

  • VilaWeb anuncia que ha arribat als catorze mil subscriptors, les noves funcionalitats i els projectes de futur

VilaWeb
Redacció
22.01.2019 - 16:56
Actualització: 01.03.2019 - 13:00

València ha estat aquest dissabte l’escenari de la primera sessió de l’Assemblea de Lectors de VilaWeb, que aquest any arriba a vint-i-una ciutats, L’acte s’ha fet al Centre Octubre de Cultura Contemporània amb la presència del director del diari, Vicent Partal, del cap de redacció, Josep Casulleras, de la periodista Núria Cadenes i del responsable de la comunitat de lectors Àlvar Teixidor.

Durant l’acte s’ha explicat la situació del diari, fent èmfasi en l’assoliment dels catorze mil subscriptors, però emmarcant-ho sempre en el projecte de periodisme rigorós i independent que VilaWeb ha practicat aquests vint-i-quatre anys. També s’han donat a conèixer les noves funcionalitats que tindrà el servei de subscripció a partir dels pròxims dies i els projectes immediats de futur del diari.

Posteriorment s’ha establert un col·loqui amb els assistents que ha anat des dels posicionaments periodístics a l’interès per la situació política tant al País Valencià com a la resta dels Països Catalans.

Dilluns i dimarts hi haurà la segona i la tercera sessió d’aquesta Assemblea de Lectors, a Ontinyent i a Gandia,

Vint-i-una trobades amb els subscriptors i lectors

L’Assemblea de Lectors de VilaWeb farà aquest any un important salt de dimensió. Després de diversos anys en que es feien quatre sessions a Perpinyà, Barcelona, Palma i València l’Assemblea de l’any passat va incoporar Vic i aquest any tindrà lloc en vint-i-una ciutats diferents dels Països Catalans, entre febrer i maig.

L’Assemblea de Lectors de VilaWeb és una trobada anual on els subscriptors i altres lectors poden parlar directament amb la direcció del diari durant dues hores. En les Assemblees VilaWeb explica la seva situació actual i els projectes immediats de futur, que són discutits de manera pública. La direcció de VilaWeb escolta també els comentaris, les crítiques i les suggerències que els lectors poden fer i posteriorment es fa un col·loqui obert sobre la situació política del país, sobre el paper dels mitjans de comunicació o sobre les qüestions que els lectors vulguin plantejar. En les assemblees participen diversos membres de la redacció de VilaWeb.

A l’Assemblea hi tenen dret a assistir-hi tots els subscriptors de VilaWeb però com a novetat aquest any també podran assistir-hi lectors que no siguin encara subscriptors. Per a fer-ho aquests lectors hauran d’enviar un correu previ amb les seves dades a inscripcions@vilaweb.cat

Les dates de les sessions de l’Assemblea són les següents:

Dissabte 9 de febrer — València

Dilluns 11 de febrer — Ontinyent, a les 20.00
(al Centre Cultural Caixa Ontinyent,  carrer de Gomis, 3)

Dimarts 12 de febrer — Gandia, a les 20.00
(a la Fundació Casal Jaume I de la Safor-Valldigna, Plaça del Beat Andreu Hibernon, 2)

Divendres 22 de febrer — Girona, a les 19.00
(a la Casa de Cultura, Plaça de l’Hospital, 6)

Dissabte 23 de febrer— Perpinyà, a les 11.00
(al Casal, Avinguda del Liceu, 23)

Dimarts 26 de febrer— Sabadell, a les 19.00
(al Casal Pere IV, Rambla, 69)

Divendres 1 de març— Vic, a les 19.00
(Edifici El Sucre, Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5)

Dilluns 4 de març— Lleida, a les 19.00
(Institut d’Estudis Ilerdencs, Plaça de la Catedral, 2)

Dimarts 12 de març- Palma.
Dimecres 13 de març- Maó.

Dissabte 16 de març— Barcelona. (Aquesta sessió serà només per a subscriptors i es podrà seguir en vídeo en directe, per facilitar la participació de tots aquells subscriptors que no puguin acudir a cap de les altres sessions).
Dimecres 20 de març- Mataró.

Dilluns 1 d’abril—Castelló.
Dimarts 2 d’abril—Tortosa.
Dimarts 9 abril —Tarragona.

A més hi haurà sessions, que encara no tenen dia fixat, a AndorraElxManresa, Vilanova i la Geltrú i Olot. Aviat s’informarà dels dies en que tindran lloc.

 

Catorze mil subscriptors ja impulsen el periodisme de VilaWeb

La llibertat de premsa i el dret d’informació es troben com més va més amenaçats, en un món que aquests darrers anys ha girat obertament cap a l’autoritarisme. Tal com remarca el Reuters Institute, avui els mitjans són més necessaris que mai, però també són menys sòlids que mai a causa dels grans canvis tecnològics i socials que han viscut. I la creació de comunitats de lectors que els donin suport i els considerin portaveus públics sembla la millor solució per a reforçar el paper de la premsa en qualsevol democràcia. La caiguda progressiva de la publicitat fa encara més necessària l’opció de comptar amb un col·lectiu de subscriptors.

En aquesta línia, VilaWeb fa anys que malda per crear una potent comunitat de lectors compromesos que col·laborin constantment amb el diari. I ara, per primera vegada, podem anunciar que ja té una comunitat de catorze mil membres i que els subscriptors són la principal font d’ingressos del diari.

Aquests lectors, que fan el pas de pagar d’una manera completament voluntària 60 euros o 120 cada any i que ajuden constantment la redacció, concreten per mitjà de la solidaritat i el compromís aquest model de periodisme que VilaWeb defensa i troba necessari per a fer possible el creixement dels mitjans propis als Països Catalans.

Els catorze mil membres de la comunitat són, doncs, la base que ha servit per a transformar VilaWeb i adaptar-la a les noves circumstàncies, tot mantenint els principis d’independència professional, rigor, qualitat i compromís cívic que l’han definit d’ençà del primer dia, ara fa vint-i-quatre anys. També són la base des de la qual VilaWeb es proposa d’arribar, si més no, a la fita de vint mil subscriptors, necessaris per a encarar amb èxit els canvis que hi ha en el món de la comunicació, en els quals la caiguda dels ingressos derivats de la publicitat serà un dels desafiaments més immediats.

Arribats a aquesta xifra de catorze mil membres, VilaWeb pot fer un pas endavant i en les assemblees de lectors anunciarà noves iniciatives. Per exemple, que tots els subscriptors podran veure el diari sense anuncis, tant en la web com en el mòbil, si ho volen.

VilaWeb, que sempre ha estat pioner i ha marcat línies de futur en el periodisme català, va emprendre el projecte de subscripció el 2004, molt abans que cap altre mitjà digital, convençut ja aleshores que aquesta seria la via més important de suport al diari. El projecte ha anat creixent i madurant mercès al contacte constant amb la comunitat de lectors i atenent els seu suggeriments. VilaWeb sempre s’ha negat a implantar murs de pagament i a restringir l’accés a parts del diari, perquè considera que té la responsabilitat editorial de fer arribar a tothom la millor informació possible i això és incompatible amb el fet de donar més bona informació a qui pagui més.

De bon començament VilaWeb ja es va adherir als principis del moviment conegut per Non-profit media, que agrupa diaris, de propietat de menes diverses que consideren que la seva funció primordial és social i que, per això mateix, els seus beneficis reverteixen en el mitjà. Una característica d’aquests mitjans és que exerceixen de portaveus d’un col·lectiu humà que també els fa costat econòmicament. Per això VilaWeb presenta la subscripció no pas en termes mercantils –en canvi d’un producte especial que no tenen els altres lectors–, sinó en termes de compromís i de suport a la veu del diari que, finalment, vol representar una sensibilitat social particular.

Més transparència per a un periodisme encara millor

Per a fer possible que aquesta veu sigui forta, cal una redacció altament professional, absolutament independent però al mateix temps compromesa i oberta. Per això VilaWeb ha desenvolupat un model de relació diferent amb els lectors i els subscriptors que inclou fins i tot la redacció, a la qual es pot accedir lliurement, i un exercici permanent de transparència que té cada any la màxima expressió en les Assemblees de Lectors.

Enguany VilaWeb encara anirà més lluny i aplicarà al diari indicadors de confiança que ajudaran el lector a entendre qui ha fet cada notícia, com i per què. Aquests indicadors seguiran la línia desenvolupada per The Trust Project. Amb això, els lectors podran entendre millor la feina de la redacció i podran opinar amb més propietat sobre els articles i sobre qualsevol circumstància relacionada amb VilaWeb.

Aquests indicadors de transparència inclouran la guia editorial del diari, referències molt més clares sobre els autors dels articles i la seva expertesa i possibles conflictes d’interessos, la definició encara més nítida dels diversos estils de publicació i les conseqüències que tenen (ara opinió i notícies van clarament separades, però s’hi inclouran variables com ara la crònica o l’anàlisi) i un sistema més directe de contacte amb els autors per a demanar aclariments.

Actualment, VilaWeb ja té mecanismes establerts en aquest àmbit, com ara el correu del director (director@vilaweb.cat) al qual es pot adreçar qualsevol queixa i demanda d’aclariment que sempre es respon. Des d’aquesta pàgina també es poden demanar qüestions concretes als responsables dels continguts, d’administració o de publicitat o bé telefonar o visitar la redacció. La comunitat de lectors té al seu servei la XarxaVW, un espai propi i autogestionat on poden posar-se en contacte entre ells, participar en debats i comentar la feina dels periodistes.

VilaWeb no entra mai en polèmiques públiques interessades sobre els seus continguts o sobre les seues decisions editorials però no defuig mai cap qüestionament ni demanda que li puguin fer per mitjà d’aquests canals o en actes públics com ara les Assemblees de Lectors.

Un treball professional al servei d’una causa col·lectiva

La independència de la redacció és fonamental per a acomplir la feina de VilaWeb. Per això l’empresa sempre ha blindat la redacció contra qualsevol pressió externa, fos quina fos. Això inclou la pressió dels anunciants o dels governs, però també la dels lectors.

VilaWeb considera que la guia de la redacció ha de ser professional, recuperant les millors eines del periodisme tradicional i adaptant-les als desafiaments de l’època i de les tecnologies. Els periodistes de VilaWeb han de poder treballar a tota hora guiats per l’obsessió d’oferir als seus lectors la millor versió de la veritat que es pugui obtenir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any