[VÍDEO] El segon nanosatèl·lit català s’enlaira amb l’objectiu de combatre el canvi climàtic

  • En Menut forma part de l'OpenConstellation, una infrastructura de satèl·lits d'observació de la Terra d'agències espacials, estats, institucions i empreses

VilaWeb
Redacció
02.01.2023 - 21:40
Actualització: 03.01.2023 - 19:00

El nanosatèl·lit Menut s’ha posat avui en òrbita. És el segon nanosatèl·lit català i s’ha enlairat à a les 15.56 des de la base espacial de Cap Canaveral, a Florida (EUA), a bord de la missió Transporter-6 de la companyia SpaceX. L’objectiu serà l’observació de la Terra per a millorar la gestió del territori i ajudar a controlar i combatre els efectes del canvi climàtic.

Transporter-6 és la sisena missió de viatge compartit per a petits satèl·lits de SpaceX i ha posat en òrbita cent catorze nanosatèl·lits. Podeu recuperar l’enlairament a continuació:

En Menut, impulsat per la Generalitat i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i desenvolupat per Open Cosmos, va ser batejat amb aquest nom en una votació entre els espectadors del programa infantil InfoK. És un CubeSat, un tipus de microsatèl·lit d’investigació, de sis unitats i deu quilograms de massa, que orbitarà al voltant de cinc-cents quilòmetres de la Terra a una velocitat d’uns 8 km/s. Es preveu que cada cinc dies, aproximadament, passi per damunt del país.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, acompanyat de la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus, ha seguit en directe l’enlairament a la seu d’Open Cosmos a Barcelona, juntament amb el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas Canudas, el CEO d’Open Cosmos, Rafael Jordà Siquier, i membres dels equips tècnics de les empreses institucions que participen en el projecte.

Torrent s’ha mostrat satisfet de l’operació: “Ajudarà a monitorar l’evolució del territori en el nostre país, a prendre decisions per gestionar l’entorn i respondre al canvi climàtic i també a afrontar els grans reptes globals que té avui el planeta”.

Jordà ha qualificat el Menut de ser un gran satèl·lit per tres raons: “Perquè és una meravella tecnològica, perquè ajudarà a resoldre grans reptes globals, i sobretot, perquè és un projecte il·lusionant que ajudarà a retenir, atraure i fer créixer talent de primer nivell mundial a Catalunya.”

Com treballarà el Menut?

Dotat amb una càmera de darrera generació que permet d’obtenir imatges de diferents bandes espectrals, serà capaç d’enregistrar imatges de cinc metres de resolució de qualsevol indret del món, tot i que prioritzarà l’obtenció d’imatges del Principat que, després de ser analitzades i tractades amb les últimes tecnologies d’intel·ligència artificial, permetran de monitorar l’impacte del canvi climàtic. Totes les dades recollides seran transmeses a l’estació terrestre per a satèl·lits de l’Observatori del Montsec, a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà).

De què serviran les dades?

Les dades recollides per en Menut formaran part de l’OpenConstellation, una infrastructura comportada de satèl·lits d’observació de la Terra d’agències espacials, estats, institucions i empreses de tot el món que ha de permetre a qualsevol persona d’accedir a dades per afrontar els desafiaments relacionats amb la crisi climàtica, la crisi energètica i els recursos i desastres naturals. De fet, juntament amb el britànic Mantis, de l’agència espacial del Regne Unit i l’Agència Espacial Europea (ESA), seran els dos primers satèl·lits dels set que integren la primera generació de l’OpenConstellation. L’objectiu és tenir, en un futur, una xarxa de vint-i-cinc satèl·lits.

L’enlairament del nanosatèl·lit forma part de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, un pla centrat en les necessitats de l’administració pública i l’impacte en les persones i les empreses que prioritzarà àmbits sectorials d’actuació com el de la gestió territorial, l’agrícola i ramader, l’hidrogràfic, el cartogràfic, i els serveis públics, entre més. El projecte, finançat per la Generalitat de Catalunya, preveu de disposar d’una constel·lació de més de vuit nanosatèl·lits l’any 2026.

El primer, l’Enxaneta, es va enlairar el 22 de març de 2021 des del cosmòdrom de Baikonur, al Casaquistan. En aquest cas, la finalitat era de millorar la connectivitat a tot Catalunya.

La nova economia espacial (anomenada NewSpace) representa un salt disruptiu en l’ús de l’espai gràcies al desplegament de nanosatèl·lits, satèl·lits petits, més econòmics i de ràpid desenvolupament. Els nanosatèl·lits proporcionen oportunitats d’ús i explotació per a una gran varietat d’aplicacions, incloent-hi la investigació científica, el desenvolupament i la qualificació de la tecnologia espacial, l’observació de la Terra, la navegació i les telecomunicacions, com ara la xarxa 5G i l’internet de les coses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any