Decretada l’emergència sanitària a l’Àfrica per un nou augment de casos de verola del simi

  • Avui, l'OMS avaluarà si cal ampliar l'emergència a la resta del món

VilaWeb
Redacció
14.08.2024 - 12:49
Actualització: 14.08.2024 - 13:18

El Centre per al Control i Prevenció de Malalties de l’Àfrica, l’organisme de salut pública del continent, ha declarat l’emergència continental per la verola del simi –també anomenada mpox–, i ha anunciat que les setmanes vinents presentarà un pla de resposta conjunt.

“Declarem aquesta emergència de salut pública de seguretat continental per mobilitzar les nostres institucions, la nostra voluntat col·lectiva i els nostres recursos per actuar amb rapidesa i decisió”, ha explicat el director general d’aquest organisme, Jean Kaseya, en una conferència de premsa telemàtica.

Kaseya ha urgit els estats membre de la Unió Africana, l’organisme del qual depèn el Centre per al Control i Prevenció de Malalties de l’Àfrica, a “donar via ràpida a l’autorització d’emergència per mpox, que exercirà un rol fonamental per a salvaguardar la salut pública i garantir l’accés ràpid a intervencions que salven vides”.

L’anunci, que permetrà d’alliberar fons per a l’accés a les vacunes i ordir una resposta continental, arriba hores abans de la reunió del comitè d’emergència de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a avaluar si cal decretar el més alt nivell d’alerta sanitària internacional davant d’aquesta malaltia.

La verola del simi és una malaltia viral que es transmet d’animals a humans, però que també es transmet pel contacte físic pròxim amb una persona infectada amb el virus. D’ençà del gener del 2022 s’han registrat un total de 38.465 casos en 16 països africans, amb 1.456 morts, incloent-hi un augment del 160% dels casos el 2024 respecte de l’any anterior, segons dades publicades la setmana passada pels Centres de Control i Prevenció d’Àfrica.

El continent s’enfronta a la propagació d’una nova subvariant, detectada a la República Democràtica del Congo el setembre del 2023 i denominada Clade Ib, més mortal i més transmissible que les anteriors. El Clade Ib provoca l’aparició d’erupcions en tot el cos, mentre que soques anteriors es caracteritzaven per erupcions localitzades i lesions a la boca, la cara o els genitals.

L’any 2022, la propagació del subtipus Claude 2 va desencadenar una epidèmia mundial que es va estendre al voltant d’un centenar de països on la malaltia no era endèmica. Aquell juliol, l’OMS va decretar l’alerta màxima arran de l’augment dels casos, i l’aixecà el maig de l’any passat després d’uns 90.000 casos i un total de 140 morts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor