El Departament de Salut obre un expedient pel vídeo catalanòfob d’unes infermeres

VilaWeb
Redacció
02.03.2023 - 11:30
Actualització: 02.03.2023 - 16:22

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat que havien obert un expedient pel vídeo viral que van enregistrar unes infermeres de l’Hospital Vall d’Hebron per a menystenir públicament el català. En el vídeo —enregistrat mentre treballaven i publicat a TikTok, i que s’ha fet viral a Twitter—, una infermera es queixa que els calgui el nivell C1 de català per a opositar a una plaça d’infermeria a Catalunya. “Per treure’ns les putes oposicions, ens demanen el puto C1 de català… el C1 de català”, diu una d’elles, mentre mostra a la càmera un fullet de la UGT. “Declaracions com aquestes són intolerables en una servidora pública“, diu el conseller.

Balcells remarca que el sistema sanitari ha de garantir l’atenció en la llengua pròpia de Catalunya, i contraposa l’actitud de la infermera que enregistra el vídeo amb el d’una companya que hi apareix, que la contradiu i diu que ella sí que l’estudiarà per fer les oposicions. “Exemple de bones pràctiques dels nostres professionals són els que venint d’on vinguin tenen interès i es formen per aprendre, conèixer i parlar el català. Aquests són la majoria i els volem fer valdre”, diu. Per garantir-ho, explica que el sistema de salut ofereix formació gratuïta als professionals sanitaris, i deixa clar que l’objectiu final és “el benestar del ciutadà i garantir els drets dels pacients”. “Comprendre el pacient és clau per a la seva seguretat”, diu.

També s’hi ha pronunciat radicalment en contra l’Hospital Vall d’Hebron, que veu intolerable el vídeo i han anunciat que investigaran el fet i les circumstàncies en què van tenir lloc. “No podem tolerar que dins de les nostres instal·lacions, en horari laboral i amb l’uniforme de la institució, es facin vídeos que no tenen a veure amb l’activitat assistencial”, han dit a VilaWeb fonts de l’hospital. I afegeixen: “És evident que no representen la institució ni el centre.”

Al vídeo, la infermera que l’enregistra diu: “Es traurà el C1 de català la meva mare, perquè jo no ho faré”, mentre retreu a una de les companyes que hi apareixen, que és de Sant Sebastià, que sí que s’hagi apuntat a estudiar català per fer les oposicions. “Per favor, m’estàs desmuntant el vídeo”, continua.

Seguidament, l’altra infermera comença a parlar en català per demostrar que el domina. “Escolta noia, que jo puc parlar català”, diu, entre més coses. “Pots deixar de parlar en català, si us plau? Gràcies”, li etziba a la infermera que porta la veu cantant.

Per la seva part, el Col·legi d’Infermeres ha dit que és inacceptable i ha assegurat que estudien dur a terme mesures i accions per evitar que es produeixin situacions com aquesta:

La UGT agraeix l’interès per aprendre català a la infermera basca

En un piulet, el sindicat UGT ha reaccionat al vídeo agraint a la infermera que contradiu la seva companya i diu que ella sí que aprendrà català. “Gràcies, Clara, per valorar la importància de parlar català a Catalunya i per respectar els pacients que tenen dret de comunicar-se amb el personal d’infermeria en la llengua pròpia”, diuen. Després d’haver posat el focus en l’atenció al pacient, la UGT llança un missatge a les altres infermeres: “Tant de bo les teves companyes també ho entenguessin.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any