Hi ha convocada una vaga feminista aquest 8 de març?

  • Enguany hi haurà vaga laboral al Principat i a les Illes, però no al País Valencià

VilaWeb
Redacció
04.03.2024 - 21:40
Actualització: 05.03.2024 - 16:45

Les convocatòries de vagues amb motiu del 8 de març del 2018 i 2019 van ser un èxit per al moviment feminista, però van començar a perdre seguiment d’ençà de la pandèmia. Enguany, l’Assemblea 8M de Catalunya ha convocat una vaga feminista laboral, de cures, de consum i estudiantil, a la qual s’han adherit la CGT, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la Intersindical-CSC. També hi haurà vaga laboral a les Illes, convocada per la CGT Balears. Al País Valencià, en canvi, fonts sindicals expliquen que el moviment feminista no ha comunicat cap vaga. D’una altra banda, el Sindicat d’Estudiants i el col·lectiu Lliures i Combatives han convidat a fer vaga estudiantil i buidar les aules.

“La CGT de Catalunya se suma a la Vaga Feminista per sacsejar el patriarcat i el capital. Ens hi sumem perquè ens sobren els motius per a cridar que s’ha acabat! Esmicolem l’escletxa salarial de gènere, l’assetjament sexual i per raó de gènere als centres de treball. Posem fi a unes polítiques de conciliació lamentables. Pel repartiment, pel reconeixement i la remuneració del treball de cures”, diu la CGT de Catalunya.

També demanen de posar fi a la precarització laboral, especialment la de les dones immigrants i les persones trans, i al proxenetisme i l’explotació sexual, i el reconeixement dels drets de les treballadores sexuals.

La resta de sindicats ha decidit de no convocar cap vaga feminista, tot i donar suport a les mobilitzacions. “Si el moviment feminista no ha demanat de convocar vaga, no la farem nosaltres, perquè entenem que nosaltres estem al servei del moviment feminista, i no a l’inrevés. Ací [al País Valencià] han vist que no tenen un seguiment que faça que pague la pena invertir esforços en això. Però ni ací, ni enlloc. A més, hi ha dones que tenen contractes molt precaris que no poden permetre’s de fer una vaga i, fins i tot, hi ha dones que no tenen contracte i no computen. La dicotomia de capital-treball també ha fet que hi haja un sector important del feminisme que es plantege no seguir aquests estàndards. La vaga és una cosa circumscrita només a una part molt limitada de les dones”, explica Beatriu Cardona, portaveu de la Intersindical Valenciana.

La vaga estudiantil, per la seva banda, posa el focus en la violència masclista contra les dones i el col·lectiu LGBTI, i critiquen el negacionisme del Partit Popular i Vox allà on governen. “Volen venjança, perquè per a aquests reaccionaris això que hem fet aquests últims anys és imperdonable. Amb la nostra lluita hem deixat molt clar que no acceptem ni el seu masclisme ni la seva justícia, ni carregar mai més la desigualtat i la submissió, ni suportar humiliacions sense alçar la veu”, diuen. A més a més, també demanen que s’aturi el “genocidi sionista” a Gaza.

Què es denuncia el 8-M?

El Dia Internacional de les Dones es denuncien la violència, els desavantatges i les discriminacions de què són objecte les dones pel fet de ser-ho. Les reivindicacions, per tant, són variades, per bé que el 8 de març –reconegut tradicionalment com el Dia Internacional de la Dona Treballadora– i la vaga laboral en si posen èmfasi en les reivindicacions relacionades amb la feina. A banda de l’escletxa salarial entre homes i dones, també es denuncia la feminització de la pobresa, el fet que les feines més mal regulades i més mal remunerades recaiguin en les dones i la doble jornada laboral –la feina fora de casa i la feina de casa– que moltes dones es veuen obligades a fer.

Entre moltes més reivindicacions, el 8 de març també serveix per a denunciar la violència masclista en totes les seves formes. Els col·lectius feministes exigeixen més recursos per a combatre-la, lleis que ataquin totes les formes de violència contra les dones, formació en perspectiva de gènere en el poder judicial, en els cossos i forces de seguretat i a les administracions i mesures per a eradicar tota mena de violència sexual.

L’empresa pot prendre mesures contra les treballadores que facin vaga?

Com que la vaga és convocada per un sindicat, és legal i registrada, com qualsevol altra vaga. Tindrà repercussions en el sou segons les hores de vaga que es facin, però l’empresa no pot acomiadar cap treballador ni aplicar-li cap mesura disciplinària pel fet de participar en la vaga ni pot exigir-li que avisi amb antelació.

I si sóc home, què?

Legalment, els homes poden fer vaga el 8 de març. Tanmateix, alguns col·lectius feministes avisen que, si també en fan, la vaga perd una part del seu sentit: comprovar com es paralitza el món quan les dones s’aturen. En canvi, altres sectors del moviment defensen la participació tant de dones com d’homes en les vagues i les mobilitzacions del 8-M per tal que tothom prengui consciència feminista i formi part de la lluita contra el masclisme.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any