Un algorisme desenvolupat per investigadors de la Universitat de Barcelona serà emprat per analitzar l’impacte dels eclipsis solars

  • El mètode d'estudi començarà a aplicar-se avui 21 d'agost quan es produeixi l'eclipsi que serà visible als Estats Units

VilaWeb
Redacció
21.08.2017 - 18:16

Els investigadors de la Divisió de Sistemes Globals (GSD) de l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA), una de les principals agències científiques dels Estats Units, i de l’Institut de Cooperació per a la Investigació de les Ciències Ambientals (CIRES), també dels Estats Units, han adaptat, implementat i provat satisfactòriament l’algorisme desenvolupat pels científics de la Universitat de Barcelona. L’objectiu és utilitzar-lo en la versió experimental del seu model meteorològic de previsió del temps, anomenat model High-Resolution Rapid Refresh o HRRR, amb una resolució de 3 km.

Per desenvolupar aquest algorisme, els investigadors de l’Àrea de Meteorologia del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona, el Dr. Àlex Montornès i el Dr. Bernat Codina, van començar a treballar en l’acoblament dels eclipsis solars en els models meteorològics. El codi desenvolupat té en compte la posició del Sol i la Lluna per a qualsevol eclipsi entre 1950 i 2050 a partir de les òrbites calculades prèviament per la NASA.

‘La implementació dels eclipsis solars en els models meteorològics ofereix una oportunitat poc freqüent per comparar les condicions de l’atmosfera amb eclipse i sense eclipsi, i analitzar la interrupció dels processos físics de l’atmosfera’, explica Àlex Montornès, investigador de la UB. Els científics també tenen com a objectiu estudiar l’efecte en les fonts d’energia renovable i l’estabilitat de la xarxa elèctrica basada en la indústria solar.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any