Un 12% de la població del Principat amb feina viu en la pobresa

  • Les entitats socials reclamen un canvi de paradigma que garanteixi el compliment dels drets socials

VilaWeb
Redacció
30.11.2022 - 18:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 12,1% de la població catalana amb feina viu en situació de pobresa, segons detalla l’informe l’INSOCAT 15, ‘Vides precàries, drets vulnerats’, que s’ha presentat avui al Hub Social de Barcelona. Un 25,9% del conjunt de la població pateix pobresa o exclusió, i això fa que necessitats tan bàsiques com l’habitatge, els subministraments o l’alimentació no són accessibles per a bona part de la població.

“Ni tan sols tenir feina és garantia d’uns ingressos mínims per a una vida digna. El treball ja no és l’integrador social que havia estat tradicionalment”, ha afirmat Xavier Orteu, membre del Consell assessor de l’INSOCAT 15.

En canvi, algunes de les xifres relacionades amb les condicions econòmiques i laborals de la societat, com són l’atur, el PIB o el salari brut anual mitjà, han experimentat una evolució equilibrada, i fins i tot positiva, en l’últim any. “Hi ha un desequilibri sistèmic entre els indicadors socials i les dades econòmiques. Ni les transferències socials ni el mercat laboral aconsegueixen revertir les situacions de cronificació de la pobresa”, assegura Quim Brugué, coautor de l’informe i investigador de la Universitat de Girona.

Els col·lectius més afectats per aquest model de desequilibri econòmic i social són les dones, els menors de vint-i-quatre anys i les persones migrants. Les entitats socials demanen d’explorar instruments transformadors com la Renda Bàsica Universal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes