No us jutjarem pas pel nombre de casos. Us jutjarem pel nombre de morts. I en aquests moments el nombre de morts a l’estat espanyol va pel camí de rècord mundial: 1.378 segons WorldMeter, cosa que situa Espanya al quart lloc del món, superada tan sols per Itàlia (4.825), la Xina (3.255) i l’Iran (1.556).

És molt possible que segons el moment que llegiu aquest article, la xifra hagi canviat i l’estat espanyol hagi superat l’Iran (actualització: efectivament, l’ha superat. Espanya en tercer lloc, a punt ara d’atrapar la Xina) Us jutjarem per això.

Si les xifres espanyoles de morts absoluts espanten, les xifres de morts relatius espanten encara més. Espanya és la segona del món (21 morts per milió d’habitants), tan solament per sota d’Itàlia (66) i per sobre de l’Iran (17), França (6), els Països Baixos (6) o Suïssa (5). Us jutjarem per això

I si la xifra de morts per país impressiona, la xifra de morts per regions il·lustra. Com recorda el tros de savi Joe Brew, a Itàlia no és pas igual la Llombardia (254 morts per milió) que l’aïllada Sicília (menys d’1 mort per milió). A Espanya no és pas igual Madrid (121 per cada milió) que Múrcia (menys d’1). La Llombardia, tancada. Madrid, no. També us jutjarem per això:

Pedro Sánchez, Pablo Iglesias, Salvador Illa, Miquel Iceta, Pablo Echenique, Jessica Albiach, José Zaragoza, Eva Granados: moltes polèmiques amb Quim Torra haureu d’inventar, exagerar i estirar perquè oblidem la xifra de morts. Moltes mesures econòmiques haureu de maquillar, inflar i exagerar perquè oblidem la mortaldat. Una mortaldat amb una de les progressions més ràpides del planeta, segons els gràfics puntuals de John Burn-Murdoch (atenció a Turquia!, part baixa de l’article) del Financial Times. També us jutjarem per això:

Una part de la vostra feina, aquests dies, no solament serà de combatre la xifra. També serà que l’oblidem. Espanya, quart país del món en nombre de morts? Quim Torra! El govern de PSOE i Podemos dirigeixen el país amb la segona taxa més alta de morts per milió d’habitants? ‘Orgullo de Gobierno’.

Contra la vostra propaganda, les fredes xifres que us retraten: 1.378 morts, i pujant. Us jutjarem per això. I no ho superareu. Caureu sota la xifra. Sou un govern condemnat per la mortaldat final. No sereu un govern més. Ens en recordarem. No hauríeu de poder dormir a la nit, perseguits per xifres monstruoses. No us oblidarem. Els nostres fills, tampoc. L’ira contra vosaltres serà social i transversal i no us perdonarem. Si no vigileu, obsedits a no fer caure el govern, fareu caure l’estat, perquè no tan sols no eviteu la mort. També us suïcideu.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb