La UE accepta de reduir les exigències en la reducció del consum de gas

La Comissió manté l'objectiu de retallar-lo un 15%, però obre la porta a adaptar-lo a les necessitats de cada estat

VilaWeb
Redacció
25.07.2022 - 15:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Europea ha atès finalment les reclamacions d’estats com Portugal, Malta o l’estat espanyol i ha acceptat de reduir les exigències en la reducció del consum de gas previstes entre aquest 1 d’agost i el 31 de març de 2023. Si bé l’objectiu proposat la setmana passada per la Comissió Europea –centrat en una reducció voluntària del consum de gas del 15%- es manté, l’executiu europeu obre la porta a adaptar aquest percentatge en funcions de les necessitats de cada país. Segons han detallat fonts diplomàtiques a l’ACN, la xifra es podria modular tenint en compte elements com el grau d’interconnexió o la quantitat de gas que exporta un estat a la resta de la Unió Europea.

La proposta es debatrà demà a Brussel·les, en una cimera extraordinària que reunirà els vint-i-set ministres d’energia dels estats membres. L’objectiu final de la trobada és arribar a un acord i sortir amb un text que defineixi un pla d’actuació coordinat al conjunt de la UE per assegurar el subministrament d’energia durant l’hivern davant l’amenaça de possibles talls de gas per part de Rússia.

A banda de la reducció de les exigències en la reducció del consum, en la trobada també es discutirà sota quins supòsits s’activarà ‘l’estat d’alerta’, un escenari que implicaria que la reducció proposada del 15% passés de voluntària a obligatòria. La proposta de la Comissió Europea era que aquesta situació es podria declarar si la mateixa Comissió ho considerava oportú o si ho demanaven almenys tres estats membres.

Segons les fonts diplomàtiques consultades, per declarar ‘l’estat d’alerta’ caldrà ara que, o bé ho demani la Comissió, o cinc estats membres. A més caldria el suport d’una majoria qualificada, és a dir, que la mesura comptés amb el suport d’almenys quinze estats membres i que representessin almenys el 65% de la població total de la Unió Europea. D’aquesta manera, els estats eviten que sigui la Comissió qui declari de forma unilateral l’estat d’alerta, fent que la decisió de reduir obligatòriament el consum de gas compti amb un suport ampli dels diferents països.

Des de la UE assenyalen la importància de mantenir una posició d’unitat per tal d’evitar que els interessos de Rússia surtin afavorits i insisteixen en el compromís dels vint-i-set d’actuar de forma solidària.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes