El president del Consell d’Europa Donald Tusk demanarà als vint-i-set estats membres de la Unió Europea que prevegin ‘una pròrroga llarga‘ del Brexit si el Regne Unit vol ‘repensar’ la seva estratègia. En un missatge a les xarxes socials aquest dijous, Tusk ha assegurat que farà aquesta petició als estats membres de cara a la cimera europea de la setmana que ve per tal que, si Londres ‘ho considera necessari’, puguin prorrogar durant un període llarg de temps la seva sortida de la UE per tal de ‘construir un consens’ sobre com s’hauria de produir.

L’anunci de Tusk arriba un dia després que el parlament britànic hagi rebutjat un Brexit sense acord i hores abans que la Cambra dels Comuns voti sobre un ajornament ‘curt’ de la sortida del Regne Unit, tal com proposa la primera ministra britànica Theresa May. El parlament britànic va refusar ahir en una votació ajustadíssima de sortir sense acord de la Unió Europea.

El govern britànic sotmetrà aquest dijous als diputats britànics una pròrroga ‘curta i tècnica’ del Brexit més enllà del 29 de març, la data oficial de sortida prevista actualment, per ‘ratificar l’acord consensuat amb la UE’. La moció preveu prorrogar la sortida de la UE fins al 30 de juny si la Cambra dels Comuns aprova l’Acord de Retirada abans del 20 de març. Per contra, diu la moció, si no s’ha aprovat l’acord abans d’aquesta data una extensió més enllà del 30 de juny ‘requeriria que el Regne Unit participés en les eleccions europees’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb