El TSJC rebutja algunes proves en el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O

  • El tribunal ha donat tres dies a les parts perquè argumentin l’interès dels nous testimonis proposats

VilaWeb
ACN
23.10.2023 - 17:19
Actualització: 24.10.2023 - 14:01
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat tres dies a la fiscalia, Vox i Josep Maria Jové perquè justifiquin l’interès dels nous testimonis proposats per al judici contra el president d’ERC al parlament, el president del Port, Lluís Salvadó, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, pel Primer d’Octubre.

El tribunal ha admès la majoria de proves proposades, n’ha rebutjat d’altres per poc interès i ha demanat l’aclariment de l’interès que tenen altres proves, sobretot testimonis. Quan estigui totes admeses, es fixarà un calendari. La fiscalia demana set anys de presó i trenta-dos d’inhabilitació per a Jové, sis anys i tres mesos de presó i vint-i-set anys i tres mesos d’inhabilitació per a Salvadó, i un any d’inhabilitació per a Garriga.

De la llista de testimonis demanats per la fiscalia, n’hi ha nou dels quals no consta la seva relació amb els fets. Per això, el tribunal dona tres dies a les parts que els han proposat perquè n’argumentin la necessitat. El tribunal ha rebutjat que testifiquin dos periodistes que havia demanat Jové, ja que no tenen coneixement directe dels fets, sinó que només els van investigar a posteriori. Dels testimonis proposats per Salvadó, se n’exclou un testimoni-pèrit que va ser nomenat director del programa d’implantació del model de política fiscal de la Generalitat el maig del 2022 i, per tant, el 2017 no tenia relació directa amb els fets.

De les proves pericials, el TSJC demana a la fiscalia que aporti amb temps suficient un informe del Ministeri d’Hisenda, que haurien de ratificar tres funcionaris, sobre els fons públics destinats a l’organització del referèndum. Tampoc accepta una pericial demanada per Jové sobre l’anàlisi del seu telèfon mòbil per si ha estat espiat.

De la prova documental, el tribunal ha rebutjat incloure documents i objectes intervinguts en els escorcolls del 20 de setembre del 2017, ja que no incorporen una mínima descripció identificativa. De la documentació presentada per Jové no se li han admès com a prova quatre documents perquè no ha justificat el seu interès per a la causa. Un cinquè document també ha estat rebutjat perquè es considera prospectiu i no té interès per a la causa. Vuit documents més se li han rebutjat per ser irrellevants.

A Salvadó se li ha rebutjat l’aportació d’una entrevista del 2017 i una compareixença pública del mateix 2017 que no es van aportar durant la instrucció, així com dues proves documentals més pel mateix motiu. Tampoc s’ha admès la sol·licitud a una empresa perquè faci un certificat. A Garriga se li han admès totes les proves documentals excepte dues. Les defenses han demanat que els seus clients declarin els últims, però la sala decidirà el primer dia del judici després d’escoltar les argumentacions.

Quan estiguin resoltes totes les incidències de proves, el lletrat de l’administració de justícia proposarà un calendari per celebrar el judici. Al president del grup parlamentari d’ERC i al president del Port de Barcelona se’ls acusa dels delictes de malversació agreujada, prevaricació i desobediència, mentre que a la consellera de Cultura li atribueix només aquest últim. Els reclama també multes que van des dels 18.000 euros de Garriga, els 24.000 de Salvadó i els 30.000 de Jové. A aquests dos últims, a més, els demana 754.920 euros en concepte d’indemnització a l’erari públic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any